Надрукувати
Перегляди: 1948

З 01.01.2016 допомога на дітей одиноким матерям надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Максимальний розмір допомоги становить:

До складу сім'ї особи, що звертається за призначенням зазначеної допомоги, включаються чоловік (дружина); рідні, усиновлені та підопічні діти віком до 18 років, а також діти віком до 23 років, які навчаються за денною формою у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах I-IV рівня акредитації і не мають власних сімей незалежно від місця проживання або реєстрації; неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи і проживають разом з батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв'язку з відсутністю власних доходів; жінка та чоловік, які проживають однією сім'єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей. До складу сім'ї не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні.

 Звертаємо Вашу увагу, що з 01.01.2016 скасований гарантований розмір допомоги на дітей одиноким матерям - 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Допомога надається у випадку, якщо є різниця між прожитковим мінімумом для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї за попередні шість місяців перед місяцем звернення.

Для призначення допомоги на дітей одиноким матерям необхідно подати до управління заяву про призначення допомоги, декларацію про доходи та майновий стан сім’ї, яка звертається за призначенням допомоги, що заповняється на підставі довідок про доходи за попередні шість місяців, довідку про склад сім’ї та довідку про наявність земельної ділянки (земельного паю).

Приклад розрахунку:

Сім’я складається з 3 осіб (двоє дітей – 10 та 5 років та мати, яка є одинокою по відношенню до обох дітей), середньомісячний дохід сім’ї – 2000 грн. на всю родину.

На 1 члена родини середньомісячний дохід складатиме: 2000 грн. : 3 особи = 666,67 грн.

Середньомісячний дохід визначається на підставі сумування всіх доходів родини за попередні шість місяців перед зверненням за допомогою та діленням суми всіх цих доходів за шість місяців на 6, тобто визначаємо середню суму доходів за один місяць.

Визначаємо розмір допомоги одинокій матері на дитину 5 років:

прожитковий мінімум для дитини віком до 6 років: 1167 грн. – 666,67 грн. = 500,33 грн.

Визначаємо розмір допомоги одинокій матері на дитину 10 років:

прожитковий мінімум для дитини віком від 6 до 18 років 1455 грн. – середньомісячний дохід на одну особу 666,67 грн. = 788,33 грн.

Отже, на дитину 5 та 10 років така жінка буде отримувати 500,33 грн. та 788,33 грн. відповідно, всі шість місяців.

Звертаємо увагу, що для громадян, які звернуться у період з січня - березня 2016 року за призначенням зазначеного виду допомоги за новими умовами, допомога буде призначатися і виплачуватися з 01 січня 2016 року, при зверненні після 31 березня 2016 року - з місяця звернення.