003.jpg

Кожна сімʼя в Україні, в якій народилася дитина, має право отримати разову натуральну допомогу «пакунок малюка». Це спеціальний набір, до якого входять найнеобхідніші речі для немовлят та їхніх мам, зокрема одяг, пелюшки, підгузки, ковдра, матрац, розвивальний килимок та іграшки, засоби для догляду та гігієни.

Батьки, діти яких народилися в межах Сумської територіальної громади, «пакунок малюка» можуть отримати в пологовому будинку або, якщо його немає у наявності під час виписки новонародженого, – в департаменті соціального захисту населення Сумської міської ради (вул. Харківська, 35).

Ті батьки, які віддають перевагу грошовому еквіваленту «пакунка», можуть відмовитись від нього та отримати грошову компенсацію, яка становить не менш як три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років (з 01.01.2023 – 6816 грн). Грошова компенсація призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через 12 місяців із дня народження дитини. Кошти виплачуються на рахунок, відкритий в АТ КБ «ПриватБанк».

Для оформлення грошової компенсації до заяви додаються наступні документи:

  • копія свідоцтва про народження дитини або документа, що підтверджує факт народження дитини в/поза межами закладу охорони здоров’я (за відсутності свідоцтва про народження дитини);
  • копія рішення про встановлення опіки, про влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя, до дитячого будинку сімейного типу або прийомної сім’ї (для опікунів, патронатних вихователів, прийомних сімей або дитячих будинків сімейного типу);
  • довідка з полового будинку про неотримання натуральної допомоги «пакунок малюка» (за наявності).

Подати заяву для отримання грошової компенсації «пакунок малюка» можна онлайн, заповнивши заяву особисто одним із батьків на порталі «Дія» (вкладка єМалятко за посиланням: https://diia.gov.ua/services/yemalyatko).

Грошова компенсація не виплачується в разі:

  • відмови від новонародженої дитини;
  • відбування матір’ю покарання в місцях позбавлення волі та подальшого перебування новонародженої дитини в будинку дитини при установі виконання покарань;
  • смерті новонародженої дитини в пологовому будинку;
  • отримання разової натуральної допомоги «пакунок малюка».

Довідково: з початку 2023 року за оформленням грошової компенсації «пакунка малюка» до ДСЗН звернулись 317 родин.

Більш детальну інформацію та консультації можна отримати через месенджер сторінки департаменту «Соціальний захист міста Суми» у Фейсбук https://www.facebook.com/sumysoczahyst, за телефонами: 788-888, 787-123, (050)407-81-99, (050)407-80-02 та в Телеграм-каналі департаменту https://t.me/sumysoczahyst.