001.jpg

Непрацюючі вагітні жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, мають право на допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами.

Не застрахованими вважаються:

  • непрацюючі жінки або зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні;
  • звільнені з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи та організації;
  • аспірантки, докторантки, клінічні ординатори, студентки закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;
  • жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, які не беруть участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • військовослужбовці.

Органи созахисту населення призначають допомогу переліченим категоріям, крім жінок-військовослужбовців.

Розмір допомоги:

  • Непрацюючим жінкам та жінкам, зареєстрованим як субʼєкти підприємницької діяльності - 25% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць (із січня 2023 року – 671 гривень).
  • Жінкам, зареєстрованим у центрі зайнятості як безробітні – 100% мінімального розміру допомоги по безробіттю (у 2023 році – 1000 гривень).
  • Аспіранткам, докторанткам, клінічним ординаторам, студенткам – у розмірі місячної стипендії. При цьому одночасна виплата державної допомоги та стипендії не здійснюється. Продовжуючи навчання, жінка має самостійно вирішити, що вона буде отримувати: соціальну допомогу або стипендію.

Оформлення допомоги здійснюється на підставі заяви, інформації про номер запису в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я про сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність категорії «Вагітність та пологи» (або виданої лікувально-профілактичним закладом довідки встановленого зразка) та підтверджуючих документів, що жінка навчається, зареєстрована в центрі зайнятості як безробітна, звільнена з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства.

Отримати інформацію у департаменті щодо порядку оформлення допомоги можна за 788-888 (багатоканальний), (050)078199, (050)078002.