003.jpg

Постановою Уряду від 16.09.2022 № 1041 внесено зміни до порядків надання житлових субсидії та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу.

Житлова субсидія призначається у межах соціальних нормативів житлово-комунальних послуг, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 року № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» (зі змінами).

Відповідно до ПКМУ від 16 вересня 2022 року № 1041:

  • надано право на отримання субсидії домогосподарствам, у складі яких є особи, що перебувають за кордоном понад 60 днів протягом періоду дії воєнного стану в Україні та двох місяців після його припинення чи скасування;
  • при визначенні права на субсидію особам, які мають у власності більше ніж одне житлове приміщення не враховується житло, яке знищене/непридатне для проживання внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, або з інших причин, за наявності відповідної інформації у державному реєстрі майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, або за умови подання документального підтвердження від органів місцевого самоврядування такого факту знищення/пошкодження житлового приміщення;
  • для осіб, які втратили роботу в період воєнного стану в Україні, зареєструвалися в Державній службі зайнятості, з виплатою допомоги по безробіттю, при розрахунку житлової субсидії не враховується сума отриманої заробітної плати. В такому разі буде враховуватися лише розмір призначеної допомоги по безробіттю за повний місяць, що передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії.

За консультаціями можна звертатися за номерами: 050-407-81-99, 050-407-80-02, 788-888 за графіком роботи департаменту або надіслати повідомлення на електронну пошту: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. чи в месенджері на офіційній сторінці департаменту «Соціальний захист міста Суми» в мережі Фейсбук.

У жовтні без особистого звернення громадян буде проведено автоматичний перерахунок житлової субсидії на опалювальний період 2022-2023 років.

Субсидія непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, може призначатися на збільшену норму (понаднормову площу житла).

Надання студентам субсидії на відшкодування оплати за проживання у гуртожитку має певні особливості. Так, студенти, які навчаються за денною формою навчання та зареєстровані в гуртожитках, мають право звернутись до департаменту для оформлення житлової субсидії, при цьому реєстрація за місцем проживання визначається на перше число місяця. У разі первинного звернення субсидія буде призначена з місяця звернення по квітень 2023 року.

Житлова субсидія може призначатись громадянам, які не зареєстровані у житловому приміщенні, але проживають і сплачують рахунки за комунальні послуги.

Житлова субсидія непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, призначається на норму, що перевищує встановлену законодавством соціальну норму житла, якщо про це зазначено у заяві.

Понаднормова площа житла розраховується збільшенням соціальної норми житла для домогосподарства на 30 відсотків. Соціальна норма житла становить 13,65 м2 на особу + 35,22 м2 на домогосподарство.

Житлова субсидія призначається одному із членів домогосподарства, які зареєстровані або фактично проживають в житловому приміщенні.

Проте, коли в житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані неповнолітні діти, які залишилися без батьківської опіки (піклування), та/або недієздатні особи працездатного віку, над якими встановлено опіку, житлова субсидія призначається за заявою опікуна (піклувальника) і розраховується виходячи з розміру пенсії у зв’язку з втратою годувальника та інших видів пенсії і соціальних виплат, які отримує опікун (піклувальник) на підопічних дітей та/або на недієздатних осіб. При цьому слід зауважити, що ці види доходів не будуть враховані у разі його звернення за призначенням житлової субсидії за зареєстрованим місцем проживання.

Інформуємо, що для призначення житлової субсидії з травня без звернень громадян, департамент в автоматичному режимі збирає інформацію, необхідну для її продовження на наступний термін (доходи громадян з липня по грудень 2021 року, заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг тощо).