002.jpg

Субсидії призначаються у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг, які надаються відповідно до законодавства.

Соціальні норми житла та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами встановлюються Кабінетом Міністрів України.

 Соціальна норма житла для оплати користування житлом/утримання житла та централізованого та індивідуального опалення (теплопостачання) — 13,65 кв. метра загальної площі на одну особу та додатково 35,22 кв. метра на домогосподарство.

 Cоціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами:

1) для індивідуального опалення (теплопостачання):

  • у разі використання природного газу для індивідуального опалення — 7 куб. м природного газу на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період;

2) для користування послугами з централізованого постачання холодної води:

  • 2,4 куб. метра на одну особу на місяць за наявності централізованого постачання гарячої води;
  • 4 куб. метра на одну особу на місяць за відсутності централізованого постачання гарячої води.

3) для користування послугами з централізованого постачання гарячої води — 1,6 куб. метра на одну особу на місяць.

4) для користування послугами з централізованого водовідведення — 4 куб. метра на одну особу на місяць.

5) для користування послугами з газопостачання:

  • за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання — 6 куб. метрів на одну особу на місяць;
  • за наявності газової плити в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача — 9 куб. метрів на одну особу на місяць;
  • за наявності газової плити та газового водонагрівача — 18 куб. метрів на одну особу на місяць;

6) для користування послугами з електропостачання:

  • у житлових приміщеннях (будинках) не обладнаних стаціонарними електроплитами — 90 кВт*г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт*г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 210 кВт*г на місяць;
  • обладнаних стаціонарними електроплитами, за наявності централізованого постачання гарячої води — 130 кВт*г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт*г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 250 кВт*г на місяць;
  • обладнаних стаціонарними електроплитами, за відсутності централізованого постачання гарячої води — 150 кВт*г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт*г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 270 кВт*г на місяць;
  • не обладнаних стаціонарними електроплитами, за відсутності централізованого постачання гарячої води та газових водонагрівальних приладів — 120 кВт*г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт*г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 240 кВт*г на місяць;

8) користування послугами з вивезення побутових відходів — 0,4167 куб. метра на одну особу на місяць.

 

Увага! Соціальна норма житла та соціальні нормативи користування відповідними комунальними послугами, які є меншими від нормативних, на які проводяться їх нарахування (наприклад: нарахування послуги водопостачання за відсутності лічильників проводиться на 9,3 куб. м, а за рахунок субсидії відшкодовується 2,4 куб.м, підігрів води: нарахування на 3,72 куб. м, відшкодування за рахунок субсидії – 1,6 куб.м), тому з метою запобігання утворення заборгованості різницю отримувачам субсидії необхідно оплачувати самостійно (9,3 – 2,4 = 6,9 (куб. м)).

2. Відповідно до пункту 20 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848, надання раніше призначеної субсидії припиняється за поданням житлово-комунальних організацій та організацій, що надають житлово-комунальні послуги, якщо отримувач субсидії, не сплачує відповідну частку житлово-комунальних послуг, за винятком випадків, пов'язаних із затримкою виплати заробітної плати, пенсії тощо, яка підтверджується відповідними документами.

У разі коли через несплату громадянином відповідної частки житлово-комунальних послуг надання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг припинено, громадянин набуває право на її призначення на наступний період після подання документів, що підтверджують погашення заборгованості, яка виникла за період отримання субсидії.

3. У вересні 2015 року кожна родина повторно отримала бланки заяви і декларації, які слід подавати/надсилати для оформлення субсидії.

Особам, які звертались з питання призначення субсидії з 01.05.2015 повторно подавати/надсилати документи не потрібно. Виключенням є лише особи, які отримали повідомлення про відмову у призначенні субсидії (з зазначенням причини).

Увага! Значній кількості сімей у неопалювальний період була призначена субсидія в розмірі 0,00 грн. У разі підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та у зв’язку з початком опалювального сезону 2015-2016 років право таких сімей на призначення субсидії буде переглянуто управлінням без їх звернення. Звертатись не потрібно.

 

4. Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням і розраховується:

  • на опалювальний сезон - з 1 жовтня по 30 квітня;
  • на неопалювальний сезон - з 1 травня по 30 вересня.

Коли рішенням виконавчого органу місцевої ради встановлено дату початку (закінчення) опалювального періоду, відмінну від дати початку (закінчення) опалювального сезону, субсидія розраховується на період, визначений цим пунктом.

У разі звернення із заявою про призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону субсидія призначається з початку такого сезону.

У разі підвищення тарифів і цін на житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо субсидії призначаються протягом трьох місяців з дати їх підвищення.

Якщо громадяни перебувають у складних життєвих обставинах і не змогли своєчасно звернутися за призначенням субсидії, на підставі рішень комісії, утвореної виконавчим комітетом Сумської міської ради, та акту обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства субсидія може призначатися з дня виникнення права, але не більше ніж за шість місяців до звернення за призначенням субсидії. У заяві про призначення субсидії необхідно підкреслити, що прийняття рішення щодо заяви потребує окремого рішення місцевих органів виконавчої влади/місцевого самоврядування або утвореної ними комісії