005.jpg

Програма надання житлових субсидій на сьогодні вкрай актуальна, а з початком опалювального періоду – максимальне впровадження даної програми серед мешканців міста Суми просто задача № 1.

Управлінням соціального захисту населення Сумської міської ради (далі - управління) вживаються всі можливі заходи щодо забезпечення як прийому всіх бажаючих по оформленню житлових субсидій, так і по своєчасному призначенню даного виду допомоги.

З метою залучення до програми житлових субсидій максимальної кількості мешканців міста з квітня поточного року було забезпечено прийом громадян та проведення широкої інформаційно-роз’яснювальної роботи.

З початку року питання призначення субсидій, в тому числі щодо спрощеного порядку, висвітлено на 113 зустрічах за місцем проживання та роботи мешканців міста. Під час проведення даних зустрічей спеціалістами управління також було організовано і прийом документів для визначення права на отримання субсидії. З вересня поточного року, з метою охоплення більшої кількості мешканців для визначення їх права на субсидію, організовано проведення виїзних прийомів керівниками та спеціалістами управління за місцем проживання та роботи громадян, яких на сьогодні вже проведено 60 та під час яких надано консультації 1 467 громадянам та прийнято 375 пакетів документів.

 

З червня поточного року запроваджено роботу семи консультативних пунктів, за місцем проживання громадян при управлінні «Центр надання адміністративних послуг», Сумському міському інформаційно-розрахунковому центрі, Центральному ринку та в чотирьох бібліотеках у віддалених районах міста (Роменський мікрорайон, районів Веретенівки, Баранівки та Басів), до яких звернулось 4 116 мешканців міста, прийнято 3 236 пакетів документів.

Щомісяця відбуваються виїзди «мобільного соціального офісу», під час роботи якого надаються консультації з різних питань соціального захисту в тому числі і з питання призначення субсидії, а також приймаються заяви щодо її призначення (відбулось 10 виїздів, прийнято 319 мешканців).

Надаються консультації за телефоном «гарячої» лінії, на який звернулося понад 6 з половиною тисяч громадян.

Прийом мешканців міста з питань оформлення житлової субсидії здійснюється працівниками управління та соціальними робітниками, залученими до виконання оплачуваних громадських робіт, яких на сьогодні в управлінні працює 40 осіб, в Громадській приймальні по вул. Харківська, 35 (10 робочих місць) та на 3–х віддалених робочих місцях за місцем проживання громадян в районі Хіммістечко, Курський мікрорайон та 9-12 мікрорайони.

В результаті проведеної інформаційної роботи, з питання оформлення субсидії тільки з 01 травня прийнято 46441 мешканець (з початку року 50373). Тобто, якщо в січні – квітні в середньому в місяць зверталися до 1 тисячі громадян, то з травня середньомісячна кількість заявників становить 7,7 тисяч. З травня отримали консультації на особистому прийомі у спеціалістів управління понад 15 тисяч мешканців міста.

36914 представників домогосподарств надали документи для визначення їх права на призначення житлової субсидії по новому спрощеному порядку, в тому числі поштою надіслали документи 12995 осіб.

Призначено субсидії 36536 сім’ям. Крім того, в автоматичному режимі перераховано розмір субсидії на період з травня 2015 року 14256 сім’ям, які отримували її в опалювальному періоді 2014 – 2015 років.

Протягом серпня - вересня поточного року проведено понад 7 тисяч перерахунків по особовим справам отримувачів субсидії, які втратили право на пільги з 01.07.2015. Внаслідок цього, розмір субсидій таким сім’ям збільшено.

З початком опалювального періоду в повному обсязі виконано перерахунки розміру раніше призначеної субсидії по 44670 домогосподарствам. Збільшені розміри призначених субсидій відображені в квитанціях на оплату послуг за жовтень місяць.

В листопаді також буде проведений перерахунок враховуючи вартість послуги опалення за повний календарний місяць та нові розміри субсидій будуть відображені в квитанціях на оплату послуг за листопад.

Станом на 12.11.2015 49869 сімей отримують субсидій, що в 9 разів більше ніж в аналогічному періоді 2014 року, коли на обліку перебувало 5633 сім'ї. Тобто із 110 тисяч сімей міста системою соціального захисту з питань надання житлових субсидій охоплено 45%.

В порівнянні з минулим роком середній розмір субсидій в жовтні 2015 року з 157,18 грн. збільшився до 729,42 грн.

Всього на надання житлових субсидій в 2015 році затверджено 137,7 млн. грн., профінансовано станом на 12.11.2015 57,2 млн. грн., заборгованість становить 29 451,5 тис. грн.

Довідково: за жовтень нараховано субсидії на загальну суму 34 300,9 тис. грн., з них по послузі «опалення» 10 785,5 тис. грн., «газопостачання» - 15 628,4 тис. грн.

Збільшенню кількості звернень, вирішених позитивно в частині надання житлової субсидії, посприяло розширення прав Комісії при виконавчому комітеті, зокрема: за рішенням комісії вирішуються питання надання субсидії орендарям тільки на підставі договору оренди; розраховується субсидія з кількості фактично проживаючих в домогосподарстві. Дані рішення приймаються на підставі акту обстеження, складеного державним соціальним інспектором. Так, за рішенням комісії надано житлову субсидію 1479 сім’ям тільки в жовтні 2015 року (взагалі, з початку дії спрощеного порядку комісією розглянуто 6 228 заяв, надано субсидію по 5 294 зверненням).

Також, у зв’язку із внесеними змінами, скасовано необхідність обов’язкового оформлення особового рахунку на оплату житлово – комунальних послуг на особу, яка звертається за оформленням житлової субсидії.

Але, зі збільшенням кількості отримувачів субсидій збільшується і кількість сімей, якими несвоєчасно проводиться оплата послуг з різних причин. Відповідно до інформації про неплатників обов’язкової частки, наданої підприємствами, що обслуговують житло та організаціями – надавачами комунальних послуг, управлінням проводиться припинення раніше призначених субсидій. З листопада необхідно припинити субсидію понад 1800 сім’ям, які за даними організацій не сплатили за житлово – комунальні послуги, зокрема, обов’язкову частку.