003.jpg

З метою надання допомоги на оплату житлово-комунальних послуг найбільш незахищеним категоріям громадян 15 листопада 2021 року Урядом прийнято постанову за № 1184, якою змінено окремі положення порядку надання житлових субсидій.

Внесеними змінами надано право на отримання субсидії особам, зокрема, у випадках:

  • якщо у власності є саморобний транспортний засіб або мотоцикл, якому менше 5 років із року випуску та вартість якого менше чотирьох розмірів мінімальної заробітної плати на 1 січня року, з якого призначається субсидія (в 2021 році – 24 тис. грн);
  • якщо відсутні доходи у зв’язку з перебуванням у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку (за висновком лікаря);
  • у разі придбання житла за рахунок коштів, виділених з державного чи місцевого бюджету;
  • наявності житлових приміщень, які розташовані у селищах міського типу, а також тих, на які оформлено спадщину, за умови, що воно не здається в оренду (до змін – не враховувалось житло, яке розташоване в сільській місцевості).

Також збільшено загальну суму заборгованості зі сплати за житлово-комунальні послуги, за наявності якої житлова субсидія не призначалась: до внесених змін ця сума становила 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн), а відтепер – 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн).

Змінами також спрощено умови отримання субсидії на фактично проживаючих осіб! Тепер наявність у членів домогосподарства, які не проживають за зареєстрованим місцем проживання, та у членів їх сімей умов, за яких житлова субсидія не призначається (відсутність доходів, наявність транспортних засобів, депозитів, витрати понад 50 тис. грн, перебування за межами України понад 60 діб та інше) – не є перешкодою для призначення житлової субсидії (крім наявності більше ніж одного житлового приміщення у таких громадян). Громадяни, яким було відмовлено у призначенні житлової субсидії з зазначених причин, мають право повторно звернутись за її отриманням.

Важливо! У разі звернення за оформленням житлової субсидії до кінця листопада – субсидія буде призначена з початку опалювального сезону (з жовтня 2021 року), крім винятків, передбачених законодавством.