Надрукувати
Перегляди: 5462

Після посилення вимог до отримувачів субсидії з травня 2021 року деякі громадяни стурбовані з приводу ризиків втратити право на призначеня житлової субсидії через успадкований будинок або квартиру.

До прикладу можна навести питання мешканця громади, яке надійшло до департаменту: «У мене у власності є квартира, а батько залишив у спадок ще будинок. Чи можу я оформити субсидію?», — запитує заявник.

Роз’яснюємо: житлова субсидія не призначається, якщо будь-хто зі складу домогосподарства чи членів їх сім’ї мають у власності більше одного житлового приміщення (квартиру, будинок).

Згідно з прийнятими влітку та восени 2021 року змінами при призначенні субсидій не враховуються житлові приміщення у спільній частковій/спільній власності, у сільській місцевості та отримані у спадок, за умови, що жодне із житлових приміщень, яке перебуває у власності, не здається в оренду.

Таким чином, успадкування квартири або приватного будинку не вплине на подальше отримання житлової субсидії.

Крім того, наявність другого житла на окупованих територіях або непридатного до проживання не впливає на отримання субсидії.

Увага! Громадяни, яким було в травні-листопаді 2021 року відмовлено в призначенні житлової субсидії через наявність вищезазаначених житлових приміщень, можуть повторно звернутись за отриманням субсидії, оскільки обмеження скасовано. При цьому житлова субсидія буде призначена з місяця звернення.