006.jpg

Житлова субсидія призначається у межах соціальних нормативів житлово-комунальних послуг, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 року № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» (зі змінами).

Соціальна норма житла, в межах якої надається субсидія, становить 13,65м2 на особу + 35,22м2 на домогосподарство.

Тобто, соціальна норма житла, з урахуванням якої призначається субсидія на одну особу становить 48,87 м2 на домогосподарство, яке складається з двох осіб – 62,52 м2, з трьох осіб - 76,17 м2.

Субсидія непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, призначається на норму, що перевищує встановлену законодавством соціальну норму житла (далі - понаднормова площа житла), якщо про це зазначено у заяві.

До непрацездатних непрацюючих осіб, які проживають самі і яким житлову субсидію може бути призначено на понаднормову площу житла, належать особи, які не досягли повноліття та громадяни, які отримують:

  • пенсію за віком, за вислугою років, у зв’язку з втратою годувальника або по інвалідності;
  • державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
  • державну соціальну допомогу особі, яка не має права на пенсію, та особам з інвалідністю;
  • тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Інформація про належність членів домогосподарства до вищезазначених категорій осіб зазначається в декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

Понаднормова площа житла розраховується збільшенням соціальної норми житла для домогосподарства на 30 відсотків (але не більше фактичної) та відповідно становить: на одну особу – 63,53 м2, на двох осіб – 81,27 м2, на трьох осіб - 99 м2.

Важливо! Призначення житлових субсидій на понаднормову площу житла переглядається у разі:

  • зміни складу осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку);
  • зміни складу сім’ї члена домогосподарства;
  • працевлаштування таких осіб або виникнення у них інших джерел доходів.

Про такі зміни одержувач житлової субсидії зобов’язаний повідомити протягом 30 календарних днів.

Сім’ям, яким субсидія в неопалювальний період надавалась на понаднормову площу житла, таке право збережено при автоматичному розрахунку субсидії на опалювальний період, тому додатково звертатися не потрібно.

Якщо субсидія вже призначена на соціальну норму житла – на понаднормову площу призначається за заявою з місяця звернення.

Детальну інформацію з даного питання можна отримати за телефонами: 788-888, 787-123, 050-407-81-99.