005.jpg

згідно з роз’ясненнями чинного законодавства з питання надання субсидій Міністерства соціальної політики України

Громадянин звертається за призначенням субсидії у 2016 році, протягом 12 місяців, що передують місяцю звернення, здійснив оплату послуг з ремонту квартири та оплати навчання, зокрема у вересні 2015 р. на суму 10 тис. грн., в жовтні 2015 р. на - 25 тис. гри., та в січні 2016 р. на 17 тис. грн. Суми на дату оплати не перевищували 50 тис. грн., але загальна сума витрат протягом 12 місяців, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії, складає 52 тис. грн. Чи призначається субсидія на загальних підставах?
Субсидія не призначається, якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (осіб, які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії (призначенням субсидії без звернення) здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив послуги (одноразово) з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв’язку, крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальни¬ми послугами та медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень.
Ураховуючи, що у наведеному випадку оплата послуг кожного разу не перевищувала 50 тис. гривень, субсидія призначається на загальних підставах.

Якщо в термін дії субсидії була здійснена покупка більше 50000 грн., з якого часу припиняється субсидія?
Субсидію призначено на період грудень 2015 року - листопад 2016 року. Отримувач субсидії здійснив витрати на суму понад 50 тис. гривень (16.05.2016 придбав автомобіль). Яким чином це вплине на отримання субсидії?
Нормативними актами з питань надання житлових субсидій не передбачено припинення надання субсидії у разі здійснення купівлі товарів на суму більше 50 тис. гривень. Факт такої купівлі впливає на право на призначення субсидії на наступний термін. У такому випадку субсидія на наступний термін може бути призначена за рішенням комісії на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов проживання.

Чи має право на призначення субсидії сім’я, яка придбала квартиру у кредит (сума кредиту 100 тис. грн.)?
Якщо домогосподарство здійснило купівлю в кредит, при визначенні його права на субсидію ураховується сума першого внеску. Якщо ця сума перевищує 50 тис. гривень, субсидія може бути призначена за рішенням комісії на підставі акта обстеження матеріапьно-побутових умов проживання.

Чи входить до переліку послуг, сплачених одноразово на суму більше 50 тис. грн., внесена застава за рішенням суду, розмір якої становить 100 тис. гривень?
Входить, оскільки така оплата не включена до переліку послуг, які є виключенням.
Субсидія не призначається, якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (осіб, які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії (призначенням субсидії без звернення) оплатив послуги (одноразово) з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв’язку, крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами та медичних послуг, пов'язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень.

Чи впливає на право на призначення субсидії отримання будинку у подарунок за договором дарування?
Положенням про порядок призначення та надання субсидії передбачено, що субсидія не призначається, якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (осіб, які фактично проживають), протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив купівлю або оплатив послуги на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень.
Інші обмеження щодо майнового стану (наявність у власності двох житлових приміщень, двох автомобілів тощо), які діяли до 1 травня 2015 року, скасовано постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2015 № 106.
Крім того, вартість майна, отриманого у спадщину або у подарунок, не включається до сукупного доходу.