006.jpg

30 листопада 2016 року Урядом внесено зміни до низки документів, які регулюють надання державної соціальної допомоги.

Зокрема, мова йде про:

  • Порядок призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми;
  • Порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям;
  • Порядок надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з інвалідом І чи II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним;
  • Порядок призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме.

Прийнятою постановою передбачено єдиний підхід при визначенні права на призначення державної соціальної допомоги, а саме, для фізичних осіб - підприємців, які вибрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, чинного на відповідний місяць, для фізичних осіб - підприємців, які вибрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, - трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, для фізичних осіб - підприємців, які вибрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи, - чотирьох розмірів прожиткового мінімуму.
З грудня 2016 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 1600 гривень.

З метою спрощення процедури подання документів громадянами, прийнятою постановою вилучено довідку про склад сім’ї із переліку необхідних документів. Інформація про склад сім’ї заявника зазначатиметься в декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги.

При призначенні допомоги на дітей одиноким матерям подається довідка про реєстрацію місця проживання матері та дитини. У разі неможливості одержати таку довідку допомога призначатиметься на підставі висновку про початкову оцінку потреб дитини та сім’ї, наданого центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Крім цього, змінами до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 № 1751 розширено категорії жінок, незастрахованих у системі загальнообов’язкового державного страхування, які мають право на допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами.

Також, для призначення допомоги при народженні дитини, передбачено подання заяви в електронній формі з використанням телекомунікаційних систем.