Надрукувати
Перегляди: 1943

Майбутні пенсіонери протягом періоду своєї трудової діяльності не завжди задумуються про заощадження на старість, як наслідок, все частішими є звернення до управління Пенсійного фонду України осіб, яким для отримання пенсій не вистачає страхового стажу, оскільки право на пенсію за віком виникає при наявності не менше, ніж 15 років страхового стажу.

Держава забезпечує реалізацію конституційного права на соціальний захист, у тому числі на пенсійне забезпечення шляхом добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, яка надає можливість громадянам, які не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, набути пенсійних прав нарівні з громадянами, для яких участь у пенсійному страхуванні є обов’язковою.
Законом України від 08.07.2010 р. № 2464 "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування"( далі Закон) передбачено добровільну сплату єдиного внеску. Платниками, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску, є:
члени фермерського господарства, особистого селянського господарства;
особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, визначеними пунктом 1 частини першої статті 4, та не належать до платників єдиного внеску, визначених пунктами 4 та 5 частини першої статті 4 Закону, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України , - на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.
Ці особи беруть добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату). Розмір єдиного внеску визначається 22 відсотки до бази нарахування єдиного внеску, передбаченого Законом.
У зв'язку із зверненням за призначенням пенсії осіб, у яких недостатньо страхового стажу для призначення пенсії передбачена можливість за окремим договором здійснювати одноразову сплату єдиного внеску за попередні періоди, за які не сплачувались обов'язкові платежі до Пенсійного фонду (з 1 січня 2004р. по 31 грудня 2010р.) - що дає можливість збільшення страхового стажу при призначенні пенсії.
Відповідно до статті 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страховий стаж - це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Відповідно до укладеного договору застрахована особа самостійно сплачує за себе єдиний внесок.
Тому майбутньому пенсіонеру необхідно заздалегідь до дня призначення пенсії звернутися до управління Пенсійного фонду, де вам спеціалісти підрахують ваш страховий стаж і в разі необхідності укласти договір в державній податковій інспекції і одноразово сплатити за необхідні місяці страхового стажу.