Надрукувати
Перегляди: 2012

У нинішніх кризових умовах актуальною темою сьогодення є забезпечення своєчасної та в повному обсязі виплати пенсії. Саме тому, Сумське об'єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області постійно працює над забезпеченням посиленого контролю за сплатою єдиного соціального внеску та погашенням заборгованості до Пенсійного фонду платниками міста.

На сьогоднішній день, основним шляхом наповнення бюджету Пенсійного фонду і, паралельно, набуття громадянами страхового стажу є своєчасна і в повному обсязі сплата внесків до Пенсійного фонду. У протилежному випадку, у разі наявності заборгованості, платників чекають не лише втрачені фінансові можливості Пенсійного фонду, кошти з якого спрямовуються на виплати пенсіонерам, але й періоди роботи, які не будуть зараховані найманим працівникам у страховий стаж при розрахунку пенсії.
Необхідно підкреслити, що згідно з нормами Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” до страхового стажу для обчислення пенсії включаються лише періоди, за які щомісяця сплачено внески до Пенсійного фонду в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок (з розрахунку мінімальної заробітної плати). Працюючі громадяни, за яких не сплачені внески, втрачають страховий стаж для призначення пенсії в майбутньому.
Але на жаль, станом на 01.10.2016 року недоїмку за страховими внесками мають 328 платників (на загальну суму 62,6 млн. грн.), за єдиним соціальним внеском – 1394 платників (на загальну суму 17,2 млн. грн.).
Враховуючи вищезазначене, Сумське об'єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області приділяє особливу увагу посиленому контролю над дотриманням платниками норм чинного законодавства про оплату праці, активізації роботи щодо зменшення заборгованості зі сплати єдиного внеску та страхових внесків, взаємодії з міською радою, співпраці з відділом ДВС, прокуратурою, департаментом соціального захисту населення, Державною інспекцією праці, Державною податковою інспекцією. Також управлінням проводяться постійні роз’яснювальні роботи серед страхувальників та застрахованих осіб про необхідність дотримання платіжної дисципліни.
Варто окремо підкреслити, що надходження коштів до бюджету управління, напряму залежить від економічного зростання реального сектору економіки, легалізації трудових відносин та зарплати. Статистичний аналіз показав, що більше 30 відсотків єдиного внеску в місті надходить від бюджетних установ. Тобто, надходження у фонди соціального страхування напряму залежать від можливостей державного та місцевого бюджетів. З цього можна зробити висновок, що на даний час дуже гостро постає питання щодо стимулювання легалізації зарплати, підвищення відповідальності платників за її тінізацію.
Наповнення бюджету Пенсійного фонду – це першочергове завдання для кожного свідомого громадянина, адже пенсійний вік неодмінно настане у кожного. Саме в такий момент важливо мати соціальні гарантії від держави – вчасно отримати зароблену пенсію.