Надрукувати
Перегляди: 1925

Право на зниження пенсійного віку мають військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які брали участь у бойових діях, а також ті, що стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих при захисті Батьківщини або при виконанні інших обов'язків військової служби (службових обов'язків), або внаслідок захворювання, пов'язаного з перебуванням на фронті чи виконанні інтернаціонального обов'язку, після досягнення чоловіками 55 років, жінками — 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків і не менше 20 років для жінок.

Слід зазначити, що особи, які працювали у військових частинах, котрі дислокувалися в країнах, де велися бойові дії, права на зниження пенсійного віку не мають. Згідно зі ст. 6 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” від 22.10.1993р. ? 3551-ХІІ, особи вільнонайманого складу Збройних сил, військ і органів Міністерства внутрішніх справ і Комітету державної безпеки колишнього Союзу РСР, які займали штатні посади у військових підрозділах, частинах, штабах і установах, що входили до складу діючої армії в період Великої вітчизняної війни та в інші періоди ведення бойових дій, належать до учасників бойових дій, однак права на зниження пенсійного віку вони не мають, оскільки в той час працювали, а не проходили військову службу, тобто не мали статусу військовослужбовця.
Відповідно до Указу Президента України від 14.04.2014 ?404/2014 “Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року “Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України” у випадку та порядку, визначених Законом України “Про боротьбу з тероризмом” Антитерористичним центром при Службі безпеки України та його органами забезпечується організація та проведення тимчасових антитерористичних операцій на території Луганської та Донецької областей.
У зв'язку з вищевикладеним Міністерством соціальної політики України опрацьовується проект Закону України “Про внесення змін до пункту 3 розділу ХV Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, яким пропонується доповнити коло осіб, які мають право на достроковий вихід на пенсію за віком особами, які брали безпосередню участь у антитерористичній операції, забезпечували її проведення, перебували безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення та мають статус учасника бойових дій.