Надрукувати
Перегляди: 2225

Непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, що обслуговуються соціальними службами), призначається щомісячна компенсаційна виплата відповідно до Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.04 № 558.
Порядок призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, удосконалено із врахуванням змін чинного законодавства.
Зокрема, це зменшення переліку документів, необхідних для призначення щомісячної компенсаційної виплати.
Забезпечена можливість вибору – звертатися за призначенням компенсації за місцем проживання особи, якій надаються соціальні послуги, або ж за місцем її перебування.


Компенсація призначається, виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб у таких розмірах:
-15 відсотків – фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам I групи;
-10 відсотків – фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам ІІ групи та дітям-інвалідам;
-7 відсотків – фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам ІІІ групи та хворим, які не здатні до самообслуговування і за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляд.
Якщо соціальні послуги надає фізична особа пенсійного віку, компенсація призначається у зазначених розмірах виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
З 1 травня 2017 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 1684 гривень, для осіб, які втратили працездатність – 1312 гривень.
Для призначення компенсації подаються такі документи:
1) непрацюючою фізичною особою, яка надає соціальні послуги:
-заява про згоду надавати соціальні послуги;
-паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
-висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що стан її здоров'я дозволяє постійно надавати соціальні послуги;
- копія трудової книжки;
-заява про надання згоди на проведення перевірки даних про доходи особи з використанням відомостей Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (з урахуванням вимог Закону України «Про захист персональних даних»;
2) особою, яка потребує надання соціальних послуг, або її законним представником (у разі визнання цієї особи недієздатною):
-заява про необхідність надання соціальних послуг;
-паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
-копія довідки до акта огляду медико-соціальною експертної комісії (форма № 157-1/о, затверджена наказом МОЗ від 30 липня 2012 р. № 577);
-висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування (за винятком інвалідів I групи, інвалідність яких встановлена безстроково та які згідно з довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією потребують постійного стороннього догляду);
Прийом громадян проводиться в громадській приймальні департаменту (м. Суми, вул. Харківська, 35, каб. 135) з понеділка по четвер – з 8-00 до 18-00, в п’ятницю – з 8-00 до 17-00, в суботу – з 8-00 до 13-00. Телефони попереднього запису на прийом: 60-45-06, 63-54-97, телефон «гарячої» лінії для консультацій: 60-46-04.