Надрукувати
Перегляди: 3380

Санаторно-курортна справа в Україні є традиційно невід’ємною частиною національної системи охорони здоров’я, що дозволяє ефективно здійснювати профілактику захворювань.

Це один із видів лікувально-профілактичної допомоги, пов’язаної з використанням природних лікувальних факторів (мінеральні води, лікувальні грязі, сприятливий клімат тощо).

Головними завданнями санаторно-курортного лікування є:
• ліквідація або зменшення проявів патологічного процесу;
• відновлення або покращення порушених функцій;
• підвищення загальної реактивності;
• тренування адаптаційних механізмів;
• попередження інвалідизації та сприяння соціальній реабілітації.

На сьогоднішній день департамент соціального захисту населення Сумської міської ради має можливість проводити відшкодування вартості послуг санаторно-курортного лікування (путівки) пільговим категоріям осіб шляхом безготівкового перерахування коштів санаторно-курортним закладам за надані послуги на підставі тристоронньої угоди (громадянин – орган соціального захисту населення – санаторій).

Громадянин, який перебуває на обліку з питання забезпечення путівкою, може самостійно обрати санаторій для оздоровлення, звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації, де перевіряється заклад на відповідність встановленим вимогам. Після цього, укладається тристороння угода, яка передбачає безготівкове перерахування коштів санаторно-курортним закладам за надані послуги.

При цьому гранична вартість путівки для відшкодування вартості послуг санаторно-курортного лікування визначається Міністерством соціальної політики України за погодженням з Міністерством фінансів України.

На 2019 рік гранична вартість путівки для відшкодування вартості послуг санаторно-курортного лікування осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС 1 категорії становить 7300,00 грн. (без ПДВ).

Оздоровлення осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС 1 категорії у поточному році проводиться відповідно до передбачених для департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради коштів в межах середньої вартості путівки з урахуванням черговості згідно з датою взяття на облік.

Термін проходження санаторно-курортного лікування у санаторно-курортних закладах для осіб з інвалідністю становить 18 днів.

З метою успішного проведення в 2019 році санаторно-курортного оздоровлення департаментом соціального захисту населення Сумської міської ради проведена й постійно проводиться робота із 41 санаторно-курортним закладом.

Найбільшим попитом користуються санаторно-курортні заклади:
- санаторій «Токарі» Сумської області;
- санаторій «ім. Пирогова» Одеської області;
- санаторій «Карпати» Закарпатська область;
- санаторій «Роща» Харківська область;
- санаторій «ім. Горького» Одеської області;
- санаторії ПАТ «Трускавецькуторт» Львівської області;
- санаторій «Оризонт» Одеської області.

Для взяття на облік з питання забезпечення санаторно-курортним лікуванням особа чи її законний представник подає заяву, медичну довідку лікувальної установи за формою № 070/о, копії паспорту, пільгового посвідчення та вкладки до департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради (місто Суми, вул. Харківська, 35, каб. 135, робочі місця № 13, 14, телефони для запису на прийом: 63-54-97, 60-45-06, 050-407-81-99).