003.jpg

Як саме здійснюється отримання автомобіля

Право на забезпечення транспортним засобом мають члени нашої організації з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілі, які є інвалідами I та II груп, незалежно від медичних показань. Для того, щоб мати змогу отримати автомобіль, інваліди, місце проживання яких зареєстроване в Україні в установленому законодавством порядку, мають стати на облік у відповідній державній установі управління соціального захисту. Якщо інвалід перебуває в черзі на авто, він може з-за кордону отримати дарчий автомобіль. У такому випадку держава бере на себе розмитнення, тобто надає пільги щодо сплати митних зборів. За бажанням інвалідів управління соціального захисту може забезпечувати їх автомобілями, ввезеними в Україну і визнаними в установленому порядку гуманітарною допомогою. Згідно з чинним законодавством, гуманітарна допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг у грошовій або натуральній формі (крім підакцизних товарів), яка надається, ввозиться, пересилається в Україну, звільняється від оподаткування. Для забезпечення автомобілями інваліди (діти-інваліди) беруться на облік після досягнення ними п’ятирічного віку. Автомобіль, отриманий як гуманітарна допомога для конкретного інваліда, видається безоплатно незалежно від черговості на десятирічний строк, визначений з дати видачі.Такі автомобілі отримуються без права продажу, дарування, передачі (в тому числі за довіреністю) іншій особі. Однак, після смерті інваліда автомобіль, яким він користувався менше 10 років, може бути переданий у власність одному із членів сім’ї. Для цього потрібне відповідне рішення Комісії з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України та сплата мита за ставками, діючими на день здійснення митного оформлення автомобіля. Або без такої сплати, якщо інвалід користувався автомобілем більше 10 років. Автомобіль, строк експлуатації якого менше ніж 10 років, після смерті інваліда залишається у користуванні його сім’ї, якщо в ній є інвалід, який: має підстави для забезпечення автомобілем; проживав і був зареєстрований на час смерті інваліда за місцем його проживання і реєстрації; не має іншого автомобіля, у тому числі отриманого через Головне управління соціального захисту або управління виконавчої дирекції.

Щодо документів, то це мають бути:

  • відповідна заява;
  • дарчий лист особи-іноземця (з зазначенням, що автомобіль дарується в якості гуманітарної допомоги головному управлінню соціального захисту населення відповідної міської державної адміністрації для виділення інваліду відповідної групи; ПІБ та адреси);
  • технічний паспорт автомобіля, який дарується;
  • засвідчення ціни автомобіля.

А щоб стати на облік, необхідно подати:

  • копію довідки про групу та причину інвалідності;
  • копію паспорту або копію свідоцтва про народження (для дитини-інваліда);
  • копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • копію пенсійного посвідчення або посвідчення отримувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії.

Незалежно від медичних показань мають право на забезпечення автомобілями інваліди I та II групи з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, а також громадяни, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї (категорія 1).

Інваліди ІІІ групи, на жаль, права на забезпечення автомобілями не мають, оскільки не відносяться до зазначеного переліку.

На облік беруться і забезпечуються автомобілями інваліди, які не мають в особистому користуванні автомобільного транспортного засобу та протягом семи років перед взяттям на облік і за час перебування на обліку не отримували автомобіль як благодійну допомогу.

Реєстраційні документи на автомобіль оформлюються на інвалідів, а недієздатним інвалідам — на їхніх законних представників, при цьому в документі підрозділом МВС робиться позначка про видачу автомобіля управлінням соціального захисту або управлінням виконавчої дирекції, а також про заборону відчуження автомобіля та передачі права керування ним без дозволу.

Ремонт і технічне обслуговування отриманих інвалідами, законними представниками недієздатних інвалідів, дітей-інвалідів автомобілів здійснюється за рахунок їх власних коштів.

Таким чином, наша Організація може стати засобом реалізації таких можливостей для інвалідів-чорнобильців, які за інших умов є вкрай малоймовірними.

Для особистої участі у благодійній програмі «Автомобілі для чорнобильців» конкретному чорнобильцю необхідно вступити саме до членів Громадської організації «Всеукраїнський союз чорнобильців», яка тісно співпрацює з Благодійною Організацією «Чорнобильська лікарняна каса», для чого надіслати на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. письмову заяву на бланку установленого Організацією зразка та додати необхідні документи, а саме скановані копії у форматі jpg:

  • усіх сторінок паспорту, на яких є будь-які записи (відмітки);
  • довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру фізичній особі;
  • посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1) та вкладки до нього;
  • довідки МСЕК про інвалідність;
  • експертного висновку про зв’язок захворювання з Чорнобильською катастрофою;
  • довідки з відповідного (за місцем проживання чорнобильця-інваліда) Департаменту праці та соціального захисту населення про реєстрацію чорнобильця-інваліда у черзі на отримання автомобіля.

Для початку роботи благодійної програми «Автомобілі для чорнобильців» у конкретній місцевості має бути утворений Відокремлений підрозділ Громадської організації «Всеукраїнський союз чорнобильців», який візьме на себе усі функції оператора в рамках розробки та втілення цієї благодійної програми в життя.

З питань утворення Відокремленого підрозділу Громадської організації «Всеукраїнський союз чорнобильців» у місцевості, на якій зареєстрований конкретний чорнобилець, можна ознайомитися у розділі «Програми» «Соціально-освітні приймальні» на Інтернет сайті www.chernobyl-people.org

Після утворення Відокремленого підрозділу Громадської організації «Всеукраїнський союз чорнобильців» її фахівці разом з міжнародними партнерами та органами місцевого самоврядування почнуть складний процес підготовки та втілення в життя дуже важливого для всієї Держави та чорнобильців благодійної програми «Автомобілі для чорнобильців».

 

Заява про включення до благодійної програми «Автомобілі для чорнобильців»