Надрукувати
Перегляди: 1028

Порядок виплати грошової компенсації за невикористане санаторно-курортне лікування громадянам, віднесеним до категорії 1, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та дітям з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

Відповідно до Порядку надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, який затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2016 р. № 854 за бажанням громадянина, який постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеного до категорії 1, чи одного із батьків дитини з інвалідністю, інвалідність якої пов’язана з Чорнобильською катастрофою, або особи, яка їх замінює, у разі відмови від отримання санаторно-курортного лікування виплачується грошова компенсація у розмірі середньої вартості путівки в Україні.

Середня вартість для виплати грошової компенсації обчислюється з розрахунку 35 відсотків розміру одного прожиткового мінімуму, встановленого законом на 1 січня відповідного року для осіб, які втратили працездатність, та кожного року затверджується Кабінетом Міністрів України.

Отже, в поточному році розмір грошової компенсації складає 677 грн.

Для отримання грошової компенсації:

1) громадянину, який постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеному до категорії 1, необхідно звернутися до департаменту із заявою та документами:

2) одному із батьків дитини з інвалідністю або особі, яка їх замінює, необхідно звернутися до департаменту із заявою та документами:

У разі подання заяви за місцем проживання, відмінним від зареєстрованого, заявником (крім осіб, які переселилися з тимчасово окупованої території України чи районів проведення антитерористичної операції) додатково подається видану органом соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання довідка про те, що громадянин, віднесений до категорії 1, не перебуває на обліку для забезпечення путівкою.

Довідково: з питання отримання грошової компенсації до департаменту звернулась 91 особа, 50 осіб в травні - червні поточного року вже отримали відповідну компенсацію, 38 осіб отримають компенсацію до кінця року.

Заповнені заяви разом із необхідними документами можна надіслати поштовим відправленням на адресу: 40035, м. Суми, вул. Харківська, буд. 35, або залишити у скриньці, яка знаходиться у фойє адміністративної будівлі департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради, чи на особистому на прийомі в спеціаліста за адресою: м. Суми, вул. Харківська, буд. 35, каб. 125, тел. 787-141.