Надрукувати
Перегляди: 978

Опікунська рада на черговому засіданні розглянула заяви про призначення опікунів над недієздатними особами та влаштування недієздатної особи до закладу соціального захисту від шести громадян.

Радою, під головуванням заступника міського голови Віри МОТРЕЧКО, надані відповідні пропозиції органу опіки та піклування Сумської міської ради шляхом підготовки проєкту рішення виконавчого комітету.

Департаментом соціального захисту населення вносяться дані до реєстру недієздатних повнолітніх осіб, в якому на сьогодні обліковується 414 громадян. В умовах воєнного стану така категорія потребує особливої уваги. Це і питання соціально-побутові, і контроль за станом їхнього життєзабезпечення, бо саме такі люди найбільш залежні від обставин. У 2022 році проведено 93 обстеження житлово-побутових умов проживання повнолітніх недієздатних осіб, надано методичну допомогу з питань опіки та піклування 133 громадянам.

Забезпечується виплата гарантованих державою соціальних допомог та субсидій. Так, 219 сімей, де під опікою перебувають недієздатні особи, отримують державні соціальні допомоги інвалідам з дитинства та особам, які проживають разом з інвалідом І чи II групи внаслідок психічного розладу або державну грошову допомогу особам, які проживають разом з інвалідом І чи II групи внаслідок психічного розладу. Вживаються заходи, спрямовані на матеріальну підтримку опікунів та їх підопічних і міською владою.

Відповідно до програми Сумської міської територіальної громади «Милосердя» опікунам, у яких під опікою перебуває по двоє та більше недієздатних осіб, виплачена одноразова матеріальна допомога в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на кожну з таких осіб, у загальній сумі 19,3 тис. грн. Також коштом бюджету громади надається матеріальна допомога на оплату житлово-комунальних послуг 36 повнолітнім недієздатним особам з інвалідністю з дитинства І та II групи з діагнозом ДЦП в розмірі від 30 до 40% в опалювальний період та 20% в не опалювальний період. З опікунами опрацьовуються проблемні питання підопічних та шляхи їх вирішення, визначається потреба в продуктах харчування та засобах гігієни. Для всіх повнолітніх недієздатних осіб, які наразі залишаються в громаді, опікуни мали можливість отримати гуманітарну допомогу.

Департамент соціального захисту населення звертає увагу на те, що повнолітню особу може бути визнано недієздатною лише за рішенням суду на підставі висновку судово-психіатричної експертизи про нездатність цієї особи усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними внаслідок стійкого психічного розладу. При цьому, відповідно до статей 58, 59, 60 Цивільного кодексу України суд призначає недієздатній особі опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Для отримання роз’яснень щодо подачі заяв з питань встановлення опіки над повнолітніми особами та визначеного законодавством пакету документів, які до них додаються, необхідно звертатися до департаменту за тел.: 78-88-88, 78-71-46. Подати документи можна через Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. або направити поштовим відправленням на адресу департаменту: 40035, м. Суми, вул. Харківська, 35.