Надрукувати
Перегляди: 3203

Опіка встановлюється над повнолітніми фізичними особами, які визнані судом недієздатними, а піклування − над повнолітніми фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена. Підставою для визнання повнолітньої фізичної особи недієздатною чи обмежено дієздатною є висновок судово-психіатричної експертизи про нездатність цієї особи усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними внаслідок хронічного психічного захворювання.


Відповідно до статей 58, 59, 60 Цивільного кодексу України суд призначає опікуна фізичній особі у разі визнання її недієздатною та піклувальника у разі обмеження її цивільної дієздатності за поданням органу опіки та піклування.
Згідно з підпунктом 4.12 пункту 4 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім’ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88, обов'язки з опіки та піклування опікунами та піклувальниками виконуються безоплатно.
Статтею 67, 68 Цивільного кодексу України передбачено, що опікун та піклувальник зобов’язаний дбати про підопічного, створювати йому необхідні побутові умови, забезпечити його доглядом та лікуванням.
Права та обов'язки опікунів і піклувальників визначено у пункті 4 правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім'ї та молоді, Міністерством освіти України, Міністерством охорони здоров’я України, Міністерством праці та соціальної політики України від 26.05.1999 N 34/166/131/88.
Так, опікуни (піклувальники) мають право управляти майном підопічних на користь останніх, але не мають права без дозволу органів опіки та піклування укладати угоди, а піклувальник - давати згоду на їх укладання, якщо вони виходять за межі побутових. Та, слід зазначити, опікун (піклувальник), їх чоловік (дружина) та близькі родичі не мають права укладати угоди з підопічними, а також представляти осіб, що перебувають у них під опікою (піклуванням), при укладанні угод або веденні судових справ між підопічною особою та чоловіком (дружиною) опікуна чи піклувальника та їх близькими родичами. Опікун (піклувальник) не має права дарувати від імені підопічного, а також зобов'язувати себе від його імені порукою.
Піклувальники над особами, обмежено дієздатними внаслідок зловживання спиртними напоями чи наркотичними засобами, дають згоду на укладання цими особами угод і розпорядження майном згідно з правилами, встановленими Цивільним кодексом України.
Піклувальник має право одержувати суми, які належать підопічним у вигляді пенсій, допомоги чи аліментів, інших поточних надходжень або прибутків від належного їм майна і витрачати їх на утримання осіб, що перебувають під піклуванням, якщо цього вимагають інтереси зазначених осіб.
Також опікуни (піклувальники) подають щорічно, не пізніше 1 лютого, до органів опіки та піклування звіт про свою діяльність за минулий рік щодо захисту прав та інтересів підопічних, у тому числі щодо збереження належного їм майна та житла.
Опікун (піклувальник) повинен раз на рік здійснювати повне медичне обстеження підопічних.
Контроль за діяльністю опікунів і піклувальників здійснюється органами опіки та піклування із залученням громадськості шляхом планових відвідувань осіб, які перебувають під опікою (піклуванням).
Періодичність відвідувань установлюється окремим графіком, але не рідше ніж раз на рік, крім першої перевірки, яка проводиться через три місяці після встановлення опіки і піклування.
Допомогу з питань, що входять до компетенції опікунської ради, можна отримати за адресою: м. Суми, вул. Харківська, 35, кабінети 210, 211 (ІІ поверх, ліве крило),
тел. 60-45-21 – Родінка Олена Миколаївна, заступник голови опікунської ради,
тел. 60-44-48 – Пирогова Юлія Олександрівна, секретар опікунської ради,
тел. 60-44-48 – Крамар Тетяна Олексіївна, член опікунської ради.

Організаційне забезпечення діяльності опікунської ради здійснюється департаментом соціального захисту населення Сумської міської ради.