Надрукувати
Перегляди: 2869

15 грудня 2017 року набули чинності зміни до Цивільного процесуального Кодексу України, які дещо по-іншому врегульовують процедуру визнання фізичної особи недієздатною.
Серед нововведень слід відмітити, що розгляд заяви про визнання особи недієздатною відбувається за участю особи щодо якої розглядається справа. При цьому, суд може прийняти ухвалу про участь особи в режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, де знаходиться особа, якщо відповідна експертиза визначить таку міру як необхідну. Раніше судові засідання фактично відбувалися без участі особи, щодо якої розглядалася справа, та без врахування її особистої думки і можливості її висловити.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною є обмеженим, визначається судом, але не може перевищувати двох років.
Для продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною опікуном або представником органу опіки та піклування не пізніше ніж за п’ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного у рішенні суду, подається відповідне клопотання.
Клопотання повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.
Скасування рішення суду щодо визнання недієздатності можливе за наявності відповідної заяви та висновку судово-психіатричної експертизи, яка засвідчує видужання або значне поліпшення психічного стану. На сьогоднішній день таку заяву крім представника органу опіки та піклування, опікуна, членів сім’ї, можуть подати і самі особи, які визнані недієздатними.
Для напрацювання спільних дій в реалізації вищезазначених змін 05.02.2018 в Зарічному районному суді м. Суми відбулось засідання «круглого столу» на тему: «Новели в законодавстві щодо визнання особи недієздатною». В засіданні прийняли участь представники комунального закладу Сумської обласної ради «Сумський обласний клінічний психоневрологічний диспансер ім. О.В. Співака» та органу опіки та піклування Сумської міської ради.
Голова Зарічного районного суду м. Суми Шелєхова Г.В. ознайомила присутніх з графічними та відеоматеріалами, які стосуються змін у законодавстві, та практикою інших регіонів України при розгляді справ з питань визнання осіб недієздатними.
Також були обговорені питання вимог до результатів судово-психіатричної експертизи та надання роз’яснень заявникам, які звертаються до органу опіки та піклування, щодо подань до суду.
Нагадуємо містянам, що допомогу з питань, які входять до компетенції опікунської ради, можна отримати за адресою: м. Суми, вул. Харківська, 35, кабінети 210 та 211, тел. 60-45-21, 60-44-48.