0012.jpg

Департамент соціального захисту населення роз’ясняє порядок проведення психіатричного огляду фізичної особи.

Останнім часом, як зазначають у департаменті, почастішали звернення від мешканців міста з інформацією щодо підозри на вчинення дій особами, які являють собою безпосередню небезпеку для оточуючих та перевірку їх психоемоційного стану.

У департаменті соціального захисту населення звертають увагу, що згідно зі статтею 11 Закону України «Про психіатричну допомогу» психіатричний огляд громадян проводиться лікарем-психіатром на прохання або за усвідомленою згодою особи.

Психіатричний огляд особи може бути проведено без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника у випадках, коли одержані відомості дають достатні підстави для обґрунтованого припущення про наявність у особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона:

  • вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих;
  • або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність;
  • або завдасть значної шкоди своєму здоров'ю у зв'язку з погіршенням психічного стану у разі ненадання їй психіатричної допомоги.

Рішення про проведення психіатричного огляду особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника приймається лікарем-психіатром за заявою, яка містить відомості, що дають достатні підстави для такого огляду. Із заявою можуть звернутися родичі особи, яка підлягає психіатричному огляду, лікар, який має будь-яку медичну спеціальність, інші особи.

У разі, якщо особа має ознаки вираженого психічного розладу і створює реальну небезпеку оточуючим або собі, але відсутня інформація про визнання її судом недієздатною та призначення опікуна, відповідно до статті 41 Закону України «Про Національну поліцію», над такою особою може здійснюватися поліцейське піклування, наслідком якого є передання цієї особи відповідному закладу. При цьому, стаття 38 вказаного Закону передбачає, що у невідкладних випадках, пов’язаних із припиненням злочину, що загрожує життю осіб, які знаходяться у житлі або у іншому володінні, поліція може проникнути до житла чи іншого володіння особи без вмотивованого рішення суду.

Разом з тим, у департаменті соціального захисту населення нагадують сумчанам, що допомогу з питань, які входять до компетенції опікунської ради над повнолітніми недієздатними особами, можна отримати за адресою: вул. Харківська, 35, кабінети № 210 та № 211 та за телефонами: 60–45–21, 60–44–48; консультації з правової допомоги – у Сумському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: вул. Покровська, 9/1, телефони: 66–51–08; (066) 7713261; (098) 3806938.