003.jpg

Із 1 по 5 липня у департаменті проводиться робота про прийому звітних документів за червень від громадян, які безкоштовно прихистили у своїх житлових приміщеннях внутрішньо переміщених осіб та виявили бажання оформити компенсацію витрат за їх тимчасове розміщення.

Департаментом соцзахисту населення протягом травня 2024 року прийнято 36 повідомлень про розміщення внутрішньо переміщених осіб.

З 1 по 5 червня прийнято 512 заяв на компенсацію за травень. Призначено компенсацію за звітний період 503 власникам за розміщення 1064 внутрішньо переміщених осіб на суму 482 тис. грн., відмовлено 8 заявникам у зв’язку з розміщенням внутрішньо переміщених осіб, які пов’язані родинними стосунками, споріднення яких засноване на шлюбі та кровному рідстві (чоловік, дружина, батько, мати, діти, онуки, зокрема повнолітні), а також не підтверджено факт проживання.

Після внесення змін до Порядку виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщених осіб у багатьох виникає питання, чи мають право студенти, що мають статус внутрішньо переміщеної особи, на оформлення допомоги та продовження виплат. Тож, чи може 17-річний студент оформити допомогу на проживання ВПО без супроводу батьків?

До відома громадян, які безкоштовно прихистили у своїх житлових приміщеннях переселенців та виявили бажання оформити грошову компенсацію за їх тимчасове розміщення.

Звітні документи про надання безкоштовного прихистку за травень подаються до департаменту з 1 по 5 червня.

Громадяни, які безоплатно «прихистили» у своїх житлових приміщеннях внутрішньо переміщених осіб та виявили бажання оформити компенсацію витрат за їх тимчасове розміщення, з 1 по 5 травня надають звіти до департаменту.

Звіт надається у формі заяви, зразок якої розміщено за посиланням

За березень призначено компенсацію за програмою «Прихисток» 565 особам, які безоплатно розмістили у своїх житлових приміщеннях 1206 переселенців. Загальна сума коштів для виплати компенсації склала 543 тисяч гривень.

Під час розгляду документів відмовлено трьом заявникам з причини надання прихистку родичам, адже відповідно до законодавства компенсація не призначається у разі розміщення осіб, які пов’язані родинними стосунками, споріднення яких засноване на шлюбі та кровному рідстві - чоловіка, дружини, батька, матір, дітей, онуків, а також не підтвердження факту проживання під час перевірки з виходом на місце. П’ять заявників виявили бажання не розглядати подані заяви.

На сьогодні в межах Сумської міської територіальної громади зареєстровано понад 28 тисяч переселенців – людей, які мають статус внутрішньо переміщеної особи. Із них 23 662 людини, які переселилися під час повномасштабної війни росії проти України. Це нові жителі, які знайшли прихисток у нашій громаді та стали її повноправними членами.

Період подання заяв на перепризначення виплат для ВПО продовжено до 30 квітня 2024 року. При цьому тим заявникам, які подадуть заяви у квітні, допомогу на проживання буде призначено із врахуванням березня. Якщо заяву буде подано в травні, то допомога вже буде призначена з місяця звернення.

22 березня 2024 року Урядом прийнято Постанову КМУ № 331, якою розширено перелік категорії з числа внутрішньо переміщених осіб, які мають право на подовження виплат допомоги на проживання. Відтак, з 1 березня 2024 року виплати буде продовжено автоматично для батьків-вихователів, прийомних батьків та опікунів (піклувальників).

Із 1 по 5 квітня у департаменті проводиться робота про прийому звітних документів за березень від громадян, які безкоштовно прихистили у своїх житлових приміщеннях внутрішньо переміщених осіб та виявили бажання оформити компенсацію витрат за їх тимчасове розміщення.

Прийом здійснюється у Громадській приймальні за реєстрацією в електронній черзі через термінали для запису, що розміщені в холі адміністративної будівлі (вул. Харківська, 35, каб. 135).
Також заяву можна подати у вигляді фото чи сканкопії на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Департаментом протягом лютого прийнято 25 повідомлень про розміщення внутрішньо переміщених осіб.