0012.jpg

Департамент нагадує, що постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 505 з 2014 року запроваджено надання щомісячної адресної допомоги особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

При наявності довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи адресна допомога надається:

  • внутрішньо переміщеним особам, які перемістилися з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення;
  • внутрішньо переміщеним особам, житло яких зруйновано або стало непридатним для проживання внаслідок проведення антитерористичної операції або заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації;
  • дітям, які народилися після дати початку проведення антитерористичної операції, тимчасової окупації або заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Адресна допомога надається з дня звернення за її призначенням по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж на шість місяців у наступних розмірах:

  • для непрацездатних осіб (пенсіонери, діти, осіб, які досягли 18 річного віку та продовжують навчання за денною формою до 23-х років) – 1000 грн. на одну особу;
  • для працездатних осіб – 442 грн. на одну людину;
  • для осіб з інвалідністю I групи та дітей з інвалідністю – 130 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (на 01.09.2021 це 2410,20 грн.);
  • для осіб з інвалідністю II групи – 115 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (на 01.09.2021 це 2132,10 грн.);
  • для осіб з інвалідністю III групи – прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність (на 01.09.2021 це 1854,00 грн.).

Загальна сума допомоги на сім'ю розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім'ї та не може перевищувати 3000 гривень, для сім’ї, до складу якої входить одна особа з інвалідністю або дитина з інвалідністю, - 3400 гривень, для багатодітної сім’ї - 5000 гривень. Загальний розмір допомоги на сім’ю, до складу яких входять двоє і більше осіб з інвалідністю (дітей з інвалідністю), максимальним розміром не обмежується.

В призначенні адресної допомоги може бути відмовлено у разі, якщо:

  • будь-хто з членів сім'ї має у власності житлове приміщення/частину житлового приміщення, що розташоване в інших регіонах, ніж тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, населені пункти, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення, крім житлових приміщень, які непридатні для проживання, що підтверджується відповідним актом технічного стану.
  • будь-хто з членів сім'ї має на депозитному банківському рахунку кошти в сумі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (на 01.09.2021 сума становить 59475 грн.).

За більш детальною інформацією можна звернутись за телефонами: 788-888 (багатоканальний), 787-122, 788-123, 050-407-81-99.