007.jpg

Громадяни України віком від 18 років, які є власниками жилих приміщень і безоплатно розміщують в цих приміщеннях внутрішньо переміщених осіб, можуть отримувати грошову компенсацію.

Відповідно до постанови КМУ від 19.03.2022 № 333 для отримання компенсації особа, що розмістила ВПО, не пізніше ніж протягом п’яти днів з дня закінчення звітного місяця подає до виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, районної в м. Києві держадміністрації, відповідної військової адміністрації за місцем розташування житлового приміщення заяву за встановлено формою.

Тож, із 1 по 5 червня департамент буде приймати заяви на компенсацію за травень 2023 року від громадян, які безоплатно надали власне житло переселенцям. Заява подається в паперовій або в електронній формі на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.. На період з 1 квітня по 30 вересня розмір компенсації становить 14,77 гривень за кожен людино-день.

Нарахування компенсації витрат власникам житла за тимчасовий прихисток вимушених переселенців проводиться за розміщення людей, які перемістились із територій, що входять до переліку таких, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих, та за умови відсутності заборгованості зі сплати за житлово-комунальні послуги.

Наголошуємо на відповідальності за подання достовірних відомостей, які впливають на право отримання компенсації. У тому числі, заявники зобов’язані інформувати про факт проживання ВПО та про припинення такого проживання.

Прийом громадян з питань соціального захисту здійснюється у Громадській приймальні департаменту (вул. Харківська, 35), консультації за телефонами: 788-888 (багатоканальний), 787-123, (050)4078899, (050)4078002.