Надрукувати
Перегляди: 282

Реалії сьогодення змушують покидати людей домівки через бойові дії. Отримавши статус переселенця, що підтверджується довідкою про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи, держава гарантує надання підтримки таким особам у вигляді грошової допомоги на проживання. Слід зазначити, що допомога призначається переселенцям, які перемістилися з територій територіальних громад, де ведуться бойові дії чи перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) та ті, що не можуть повернутися до місця проживання у зв’язку із зруйнованим чи пошкодженим майном, яке непридатне для проживання. Перелік таких територій затверджується наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

У цивільному та сімейному законодавстві України особа, що не досягла 18 років визначається поняттями «малолітньої» та «неповнолітньої». Малолітньою вважається дитина до досягнення нею 14 років, а неповнолітньою – у віці від 14 до 18 років.

Відповідно до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого ПКМУ від 20.03.2022 № 332, неповнолітня дитина має право самостійно звернутися за призначенням допомоги.

Допомога надається щомісячно з місяця звернення на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування у розмірі 3 тис. грн.

Отже, неповнолітні діти від 14 до 18 років, які покинули своє місце проживання без супроводу дорослих, мають право самостійно:

Внутрішньо переміщені особи, які проживають на території Сумської міської територіальної громади, подають заяву встановленої форми до Громадської приймальні департаменту (вул. Харківська, буд. 35) або ж через застосунок «Дія».

Під час особистого звернення до департаменту необхідно пред’явити документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, а також зазначити у заяві номер банківського рахунка за стандартом IBAN.

Телефони для довідок 788-888 (багатоканальний), 787-123, (050)4078199, (050)4078002