001.jpg

Департаментом соціального захисту населення Сумської міської ради у територіальних межах м. Суми забезпечується реалізація державної політики у сфері соціального захисту внутрішньо переміщених осіб відповідно до умов, які обумовлені вимогами чинного законодавства.
Постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 № 365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» спрощено порядок обліку внутрішньо переміщених осіб та забезпечено дієвий контроль в системі здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. Такий контроль здійснюється шляхом перевірки наданих у довідці про взяття на облік відомостей про фактичне місце проживання та складання акту обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.

Так, станом на 01.10.2017 державними соціальними інспекторами департаменту проведено 2462 такі перевірки та здійснено контроль за проведенням соціальних виплат 2944 внутрішньо переміщеним особам за місцем проживання/перебування.
Рішенням виконавчого комітету Сумської міського ради від 05.07.2016 № 365 створено комісію по розгляду заяв громадян з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам (надалі – Комісія) та робочу групу для перевірки фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщених осіб.
З початку року, під головуванням заступника міського голови з питань виконавчих органів влади Дмітрєвскої А.І. відбулося 37 засідань комісії, на яких розглянуто 2536 справ внутрішньо переміщених осіб з різних питань.
В результаті засідань комісії було ухвалено рішення про призначення пенсії 311 внутрішньо переміщеним особам, а також призначено 2024 заявникам щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, та інших видів соціальних виплат.
Також у зв’язку з відсутністю за фактичним місцем проживання, вказаного в заявах, Комісією відмовлено в призначенні різних видів соціальних виплат 194 громадянам.
Департаментом налагоджена тісна співпраця з Головним управлінням Пенсійного фонду України в Сумській області, Сумським міським центром зайнятості, Сумським міським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області, Державною прикордонною службою України в Сумській області у питанні здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам та обміну інформацією.
Робота щодо обліку внутрішньо переміщених осіб та надання їм всіх видів державних допомог продовжується.