007.jpg

На сьогодні одним із найганебніших явищ, які існують у сучасному світі, є торгівля людьми, яке порушує права людини, принижує її честь та гідність.      

Держава в свою чергу, приймає міри щодо запобігання торгівлі людьми та надає певні соціальні гарантії громадянам, які вже зазнали страждань внаслідок таких ситуацій.

Такі громадяни (з числа мешканців області) можуть звернутися до департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації для встановлення відповідного статусу, що надасть їм можливість отримати  компенсації від держави у вигляді:

– безкоштовне медичне обстеження і лікування;

– допомогу у відновленні документів;

– отримання психологічної, соціальної, правової та іншої допомоги;

– сприяння у професійній підготовці та працевлаштуванні;

– одноразової матеріальної допомоги.

Для отримання матеріальної допомоги особа або законний представник дитини, яка постраждала від торгівлі людьми, подає до департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради такі документи:

– заяву за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

– копію довідки про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми;

– копію документа, що посвідчує особу;

– копію документа, що підтверджує непрацездатність особи (у разі потреби).

Виплата матеріальної допомоги здійснюється через державне підприємство поштового зв’язку або шляхом перерахування коштів на особистий банківський рахунок.

Розмір допомоги складає три прожиткові мінімуми для відповідної категорії осіб та виплачується одноразово. До прикладу, станом на 01.12.2021 розмір складає:

  • для дітей віком до 6 років – 6300 грн.;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 7854 грн.;
  • для працездатних осіб – 7443 грн.;
  • для осіб, які втратили працездатність – 5802 грн.

Подати документи можна у будь-який зручний спосіб (https://dszn.smr.gov.ua/kontaktna-informatsiya/), отримати консультації за телефонами: 788-888, 787-122, 787-123, 050-407-81-99.