0010.jpg

Протезування учасників антитерористичної операції в Україні здійснюється за рахунок коштів державного бюджету та є першочерговим незалежно від встановлення інвалідності на підставі рішень військово-лікарських комісій.

Порядок протезування та ортезування виробами підвищенної функціональності за новітніми технологіями та технологіями виготовлення, які відсутні в Україні, окремих категорій громадян, які брали участь в антитерористичній операції та/або забезпеченні її проведення і втратили функціональні можливості кінцівки або кінцівок, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 № 518, забезпечення проводиться Фондом соціального захисту інвалідів (адреса: 04050, м. Київ, вул. Глибочицька, буд. 72).

Перелік документів, які подаються до Фонду:
 заява;
 копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;
 копія ідентифікаційного коду (крім фізичних осіб, які відмовилися від отримання ідентифікаційного коду та мають відповідну відмітку у паспорті);
 направлення на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, видане відповідно до Порядку забезпечення ТЗР, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 р. № 321, яке учасник АТО отримує в департаменті соціального захисту населення Сумської міської ради ( каб. 126);
 рішення військово-лікарської комісії про потребу у протезуванні (ортезуванні);
 витяг з історії хвороби;
 фото- та відеоматеріали кукси та наявного об’єму рухів.

Механізм здійснення протезування за кордоном:
Розгляд документів щодо протезування (ортезування) учасника антитерористичної операції, який втратив функціональні можливості кінцівок, здійснюється експертною групою, утвореною при Фонді (далі - експертна група).
Строк розгляду документів експертною групою не може перевищувати 25 робочих днів з дати отримання (надходження поштою) від учасника антитерористичної операції, який втратив функціональні можливості кінцівок, або його законного представника всіх необхідних документів.

Для розгляду експертною групою питання щодо протезування та/або ортезування виробами підвищеної функціональності за новітніми технологіями в Україні учасник антитерористичної операції повинен звернутись до вітчизняного протезно-ортопедичного підприємства з такими документами:
1) заявою про необхідність забезпечення виробом підвищеної функціональності за новітніми технологіями;
2) копією паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, учасника антитерористичної операції;
3) копією документа, що підтверджує реєстрацію особи у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків;
4) направленням на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації;
5) рішенням військово-лікарської комісії або висновком лікарсько-консультативної комісії про потребу у протезуванні та/або ортезуванні;
За більш детальною інформацією необхідно звертатися до департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради за адресою: м. Суми, вул. Харківська, 35, каб. 126 або за телефоном 60-44-98.