0010.jpg

Проводиться робота по оформленню документів для виплати компенсації витрат власникам житла, які безкоштовно прихистили у себе вдома внутрішньо переміщених осіб. Із 1 жовтня департамент визначено у громаді уповноваженим органом з організації роботи в даному напрямку, зокрема, окрім інших функцій по оформленню компенсації, здійснюється облік осіб, які виявляють бажання розмістити у своїх житлових приміщеннях переселенців: за 5 днів жовтня прийнято повідомлення від 62 містян щодо безкоштовного розміщення ВПО, дані щодо них внесені до інформаційно-аналітичної системи.

Звертаємо увагу, що постановою КМУ від 30 вересня 2022 року № 1094 з 1 жовтня внесені зміни до порядку надання компенсації за безкоштовне розміщення ВПО:

  • збільшено розмір компенсації, який з 01.10.2022 по 30.04.2023 становить 30 гривень за людино/день (замість 14,77 гривень)
  • змінено категорії ВПО, за яких можна оформити компенсацію: відтепер це переселенці з АР Крим і м. Севастополь, або громад, розташованих в районі проведення бойових дій, окупації, оточенні, та особи, житло яких зруйноване або непридатне для проживання (до змін компенсація надавалися лише за ВПО, які перемістилися після 24 лютого з Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької та Київської областей, м. Києва, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей). Тож, у разі безкоштовного розміщення переселенців, що перемістилися із громад зазначених областей, та які наразі не перебувають в оточенні або в них не проводяться активні бойові дії, компенсація надається лише за вересень і за умови подання інформації до 5 жовтня

Для оформлення відповідної компенсації за вересень прийняті документи від 390 власників житла, з них 124 особи надали їх вперше.

Факт розміщення ВПО буде перевірятися з виходом за місцем працівниками департаменту, за наслідками якого буде визначене право на компенсацію.

До відома, за червень компенсацію призначено 122 власникам житла за розміщення 291 ВПО, за липень - 186 власникам житла за розміщення 453 ВПО, за серпень – 266 власникам житла за розміщення за 602 ВПО.