0010.jpg

При народженні дитини кожна сімʼя має право отримати одноразову допомогу «пакунок малюка» у натуральній або грошовій формі.

Якщо в пологовому будинку «пакунок малюка» не було отримано через його відсутність, батьки дитини можуть його отримати за місцем проживання чи перебування дитини не пізніше ніж через 30 календарних днів із дня її народження. Коли дитина народилася поза межами закладу охорони здоров’я отримувач має право звернутися за отриманням «пакунка малюка» протягом одного року з дня народження дитини.

Для отримання «пакунку малюка» у натуральному вигляді до департаменту подається заява та документи:

  • копія свідоцтва про народження дитини
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (код)
  • документ, що засвідчує особу

Батькам із числа внутрішньо переміщених осіб необхідно також надати довідки про взяття на облік як ВПО.

Грошова компенсація призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через 12 місяців з дня народження дитини (з 1 січня 2023 року – 6816 грн). Кошти виплачуються на рахунок, відкритий в АТ КБ «ПриватБанк».

Для оформлення грошової компенсації до заяви додаються наступні документи:

  • копія свідоцтва про народження дитини або документа, що підтверджує факт народження дитини в/поза межами закладу охорони здоров’я (за відсутності свідоцтва про народження дитини)
  • копія документа, що підтверджує факт народження дитини поза межами закладу охорони здоров’я
  • копія рішення про встановлення опіки, про влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя або до дитячого будинку сімейного типу, або прийомної сім’ї (для опікунів, патронатних вихователів, прийомних сімей або дитячих будинків сімейного типу)

Подати заяву для отримання грошової компенсації «пакунок малюка» можна онлайн, заповнивши заяву особисто одним із батьків на порталі «Дія», (вкладка єМалятко за посиланням: https://diia.gov.ua/services/yemalyatko).

Грошова компенсація не виплачується у разі:

  • відмови від новонародженої дитини
  • відбування матір’ю покарання у місцях позбавлення волі та подальшого перебування новонародженої дитини в будинку дитини при установі виконання покарань
  • смерті новонародженої дитини в пологовому будинку
  • отримання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка»

Довідково інформуємо, що на зараз у департаменті в наявності 3 «пакунки малюка». У січні 2023 року пологовими будинками міста видано 65 «пакунків малюка».

За роз’ясненнями пропонуємо звертатися за телефонами: 788-888 (багатоканальний), 787-123, (505)4078199, (050)4078002.