0012.jpg

Питання: Чи може громадянин України, який евакуювався за кордон, отримати довідку ВПО?
Відповідь: ні, не може.

Відповідно до постанови КМУ від 01.10.2014 № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб» довідка ВПО є документом, який підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Для отримання довідки повнолітня або неповнолітня внутрішньо переміщена особа звертається особисто, а малолітня дитина, недієздатна особа або особа, дієздатність якої обмежена, – через законного представника із заявою про взяття на облік до органів соціального захисту населення України за місцем переміщення або ж заява про взяття на облік подається в електронній формі з використанням мобільного додатка Єдиного державного веб-порталу електронних послуг «Дія».

Отже, внутрішньо переміщена особа – це людина, яка переміщується в середині країни, рятуючись від небезпеки, вона змушена була переїхати в інший регіон. Коли такі люди перетинають кордон, вони втрачають свій статус. За кордоном вони отримують тимчасовий захист або статус біженця, отримують прихисток та матеріальну допомогу від тієї країни, куди виїхали.

Тому особи, які перетнули міжнародно визнані державні кордони України, не є внутрішньо переміщеними особами і вони не можуть отримати довідку ВПО.