006.jpg

Допомога малозабезпеченим сім’ям призначається тим сім’ям, у яких доходи не перевищують рівень забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї.
Цього року рівень забезпечення прожиткового мінімуму становить:

  • для працездатних осіб – 55% прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб (1665,40 гривень);
  • для дітей – 140% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (до 6 років – 3 588,20 гривень, від 6 до 18 років – 4474,40 гривень, для учнів від 18 до 23 років – 4239,20 гривень);
  • для осіб, які втратили працездатність – 100% прожиткового мінімуму (2 361 гривень).

При розрахунку допомоги враховуються доходи за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за її призначенням. Тобто, якщо сім’я звертається за допомогою у травні, червні чи липні 2024 року – враховуються доходи за IV квартал 2023 року та І квартал 2024 року, а саме: з 1 жовтня 2023 року по 31 березня 2024 року.

До складу малозабезпеченої сім’ї включаються: чоловік, дружина; рідні, усиновлені діти цих осіб віком до 18 років та старші, що навчаються за денною або дуальною формою навчання до 23-х років і не мають власних сімей; неодружені повнолітні діти, які визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II груп або особами з інвалідністю I групи і проживають разом з батьками; особа, яка проживає разом з одинокою особою з інвалідністю I групи і здійснює догляд за нею; жінка та чоловік, які проживають однією сім’єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей.

Право сім’ї на допомогу залежить не лише від доходів, але і від її майнового стану, зайнятості працездатних членів сім’ї та інших факторів.
Допомога не може бути призначена, якщо працездатні члени сім’ї:

  • на початок періоду, за який враховуються доходи, не працювали, не служили, не вели підприємницьку чи професійну незалежну діяльність, не навчалися за денною або дуальною формою навчання, не були зареєстровані як безробітні (сумарно більше ніж три місяці протягом періоду, за який враховуються доходи)
  • протягом 12 місяців перед зверненням здійснили на суму, яка перевищує 50 тис. гривень
  • мають депозит, облігації у сумі, що перевищує 100 тис. гривень
  • мають другу квартиру чи інше житлове приміщення
  • мають більше ніж один автомобіль, інший транспортний засіб, із дати випуску якого минуло менше ніж 15 років.

При цьому, законодавством передбачені і винятки, за яких допомога все ж може бути призначена і при наявності вказаних обмежень.

Дізнатися детальну інформацію можна за телефонами: 788-888 (багатоканальний), (050) 407 81 99, (050) 407 80 02.
Прийом документів здійснюється у Громадській приймальні департаменту (вул. Харківська, 35) за реєстрацією в електронній черзі через термінали для запису, що розміщені в холі адміністративної будівлі.