001.jpg

Від того, як суспільство ставиться до тих, кому з тих чи інших причин важко або не можливо самостійно подбати про себе залежить рівень цивілізованості цього суспільства. У місті Суми мешкає понад 20 000 осіб з інвалідністю. Міська рада робить кроки до власної цивілізованості забезпечуючи соціальну підтримку осіб з інвалідністю.

Так, протягом останніх років розпочаті роботи з пристосування вулично-шляхової мережі для потреб маломобільних груп населення (при проведенні ремонтів доріг та тротуарів улаштовуються похилі з’їзди), обладнано чотири соціально-значимі перехрестя світлофорами зі звуковим оснащенням, проведені роботи по будівництву пандусів до житлових будинків, де мешкають маломобільні групи населення (у 2017 – 2018 році улаштовано пандуси до 9 житлових будинків, проводяться роботи ще за 3 адресами). У 2018 році на будівництво пандусів до житлових будинків з міського бюджету використано 1,4 млн. грн.

З липня 2018 здійснюється забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами за принципово новим Порядком, який передбачає укладення договорів між департаментом соціального захисту населення, підприємствами та особами з інвалідністю. За звітний період 2018 року укладено понад 300 договорів на загальну суму понад 9,0 млн. грн на забезпечення більш ніж 1500 осіб технічними засобами реабілітації, що на 30% більше ніж показник 2017 року (1133 особи).

За рахунок коштів державного бюджету у 2018 році 43 особи з інвалідністю та малозабезпечені особи отримали матеріальну допомогу на загальну суму
29,5 тис. грн.

При забезпеченні осіб з інвалідністю санаторно-курортними путівками передбачено вільний вибір санаторно-курортного закладу відповідно до медичних показань. Існуюча до цього часу система закупівлі санаторно-курортних послуг змінена на відшкодування вартості послуг санаторно-курортного лікування (путівки) зазначеній категорії осіб шляхом безготівкового перерахування коштів санаторно-курортним закладам за надані послуги на підставі тристоронньої угоди (особа з інвалідністю – департамент – санаторій).

Так, для забезпечення санаторно-курортними послугами осіб з інвалідністю у 2018 році департаменту передбачено 1,1 млн. грн., що дало змогу оздоровити 118 осіб.

60 осіб з інвалідністю отримали компенсацію замість путівки на санаторно-курортне лікування на загальну суму 24,4 тис. грн., що становить 100% від потреби.

Компенсацію на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування у 2018 році отримали 483 особи з інвалідністю на суму 149,9 тис. грн.

Міською програмою «Місто Суми – територія добра та милосердя» передбачені заходи для надання пільг і допомог уразливим верствам населення за кошти міського бюджету. У 2018 році міською програмою передбачено 73,2 млн. грн., з них на вирішення соціальних питань осіб з інвалідністю 10,7 млн. грн., що становить 14,6%. Так, за кошти міського бюджету понад 1000 сім’ям міста, які опинилися в складних життєвих обставинах, надана матеріальна допомога на загальну суму 5,6 млн. грн.

Другий рік надається матеріальна допомога дітям, хворим на онкологічні та онкогематологічні захворювання, для придбання лікарських засобів та виробів медичного призначення. Надано допомогу 14 дітям на суму 360,0 тис. грн.

Майстру спорту України з пауерліфтингу та армспорту, Чемпіону України та Європи з пауерліфтингу, який має І групу інвалідності, проведена виплата щомісячної стипендії в розмірі 35% від прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб.

112 сім’ям осіб з інвалідністю І-ІІ груп по зору (177 особам), 35 сім’ям, в яких виховуються онкохворі діти, (99 особам), 239 особам з інвалідністю з дитинства І та ІІ групи з діагнозом ДЦП та дітям з інвалідністю з діагнозом ДЦП надаються 50% пільги на оплату житлово-комунальних послуг (особам з інвалідністю з дитинства I групи підгрупи А з діагнозом ДЦП – 100% пільги).

Проведені благодійні обіди (два рази на тиждень) для 112 осіб на суму 186,9 тис. грн.

Надано матеріальну допомогу для відшкодування вартості оздоровлення 32 особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, а також хворим на ДЦП (передбачено на 60 осіб) на загальну суму 65,8 тис. грн.

Здійснюється оплата послуг з доступу до інформаційної мережі Інтернет особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю (60 осіб).

Надано одноразову допомогу 125 сім’ям, в яких виховуються діти з інвалідністю підгрупи А з нагоди Міжнародного дня захисту дітей (по 350,0 грн.) на загальну суму 43,8 тис. грн.

З нагоди Міжнародного дня осіб з інвалідністю отримали допомогу 66 осіб з інвалідністю з дитинства І групи підгрупи А (по 350,0 грн.) на загальну суму 23,1 тис. грн.

Крім того, для задоволення потреб у соціальних послугах діють комунальна установа «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня», громадська організація «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас», які відповідно до державних стандартів надають соціальні послуги: догляд вдома, соціальна адаптація, консультування, транспортна послуга «Соціальне таксі». Соціальні послуги отримали 3,0 тис. осіб.

Територіальний центр надає транспортну послугу «Соціальне таксі» з перевезення осіб, які самостійно не пересуваються, або пересуваються за допомогою технічних засобів. У 2018 році послугами «Соціального таксі» скористалося 117 осіб, отримавши 2964 послуги, що перевищує показники 2017 року на 11%.

Особи з інвалідністю із числа учасників антитетерористичної операції та члені їх сімей мають змогу отримувати соціальні послуги в рамках комунальної установи «Центр обслуговування учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей» Сумської міської ради. За звітний період послугами Центру скористалося понад 100 осіб з інвалідністю.

Насамкінець, треба зазначити, що не тільки напередодні Дня людей з інвалідністю місто дбає про дану категорію людей – це постійна кропітка, системна робота, спрямована на інтеграцію людей з інвалідністю у життя нашого суспільства. Захищаючи гідності людей з інвалідністю ми захищаємо своє людське обличчя.