Надрукувати
Перегляди: 3577

Грошові компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування виплачуються особам з інвалідністю, законним представникам недієздатних осіб з інвалідністю, дітям з інвалідністю, які відповідно до законодавства мають право на забезпечення автомобілями. 

Компенсація на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів призначається:

· особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю, які в установленому порядку забезпечені автомобілем;

· особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю, які мають право на забезпечення автомобілем, але не одержали його і користуються автомобілем, придбаним за власні кошти.    

Для отримання компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів до департаменту надається заява та наступні документи:

- копія технічного паспорту про реєстрацію автомобіля на ім'я особи з інвалідністю, законного представника дитини з інвалідністю;

- копія посвідчення водія, завірена в установленому законодавством порядку;

- висновок медико-соціальної експертної комісії про наявність медичних показань для забезпечення автомобілем;

- копія висновку МСЕК про встановлення групи інвалідності (для осіб з інвалідністю I та II групи із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких установлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, а також громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї (категорія 1), осіб з інвалідністю війни I групи по зору або без обох рук, осіб з інвалідністю із куксами обох ніг і рук);

- копія посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілого від Чорнобильської катастрофи (для осіб, щодо яких установлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, а також для громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї (категорія 1).

Грошова компенсація на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів виплачується у розмірі 22 відсотків від прожиткового мінімуму на одну особу, яка втратила працездатність, у розрахунку на місяць. Розмір відповідної компенсації на 2020 рік становить 369,55 грн.  

Компенсація на транспортне обслуговування призначається особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю, які:

· перебувають на обліку для безоплатного забезпечення автомобілями;

· перебувають на обліку для пільгового забезпечення автомобілями;

· мають право на забезпечення автомобілем, але за власним бажанням відмовилися від нього і бажають одержувати компенсацію;

· мають право на безоплатне забезпечення автомобілем, але не одержали його у зв'язку з протипоказаннями до керування ним, або мають право на пільгове забезпечення автомобілем (за 7 відсотків вартості), але не одержали його у зв'язку з відсутністю можливості передати члену сім'ї право на керування автомобілем;

· мають право на забезпечення автомобілем (за 30 відсотків вартості), але не одержали його у зв'язку з протипоказаннями до керування ним.  

Для отримання компенсації на транспортне обслуговування надається заява та наступні документи:

- висновок медико-соціальної експертної комісії про наявність медичних показань для забезпечення автомобілем;

- копія висновку МСЕК про встановлення групи інвалідності (для осіб з інвалідністю I та II групи з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, а також громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї (категорія 1); інвалідам війни I групи по зору або без обох рук; інвалідам, які мають кукси обох ніг і рук).

Грошова компенсація на транспортне обслуговування виплачується у розмірі 29 відсотків від прожиткового мінімуму на одну особу, яка втратила працездатність, у розрахунку на місяць. Розмір відповідної компенсації на 2020 рік становить 487,13 грн.  Грошові компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування виплачуються рівними частинами двічі на рік - у березні за перше та у вересні за друге півріччя поточного року з дня їх призначення.  Довідково: За перше півріччя 2020 року отримали відповідні компенсації 421 особа на суму 85,2 тис. грн. (100 відсотків від потреби).

Нагадуємо, що в умовах подовження карантинних заходів заяву для подовження або переоформлення вищезазначених компенсаційних виплат можна:

- надіслати поштовим відправленням на адресу: 40035, м. Суми, вул. Харківська, буд. 35;

- залишити в скриньці для прийому документів, яка знаходиться при вході до адміністративної будівлі департаменту за на адресою: м. Суми, вул. Харківська, буд. 35;

- направити на електронну пошту: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Телефони для довідок: багатоканальний телефон 788-888, мобільний телефон 050-407-83-84 та 787-138.