002.jpg

Діти з інвалідністю та діти віком до 18 років, відповідно до Порядку забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані такі засоби, їх переліку (далі-Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321 (зі змінами), мають право на безоплатне забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) (далі-ТЗР), а саме:

  • протезно-ортопедичними виробами, у тому числі ортопедичним взуттям;
    спеціальними засобами для самообслуговування та догляду (допоміжними засобами для особистого догляду та захисту, допоміжними засобами для особистої гігієни: сидіннями для ванни, табуретами, стільцями для душу та інш.);
  • засобами для пересування (кріслами колісними);
  • допоміжними засобами для особистої рухомості, переміщення та підйому (ходунками, милицями та інш.);
  • меблями та оснащенням (стінками шведськими, столами партами та інш.)

Крім безоплатного забезпечення ТЗР Порядком передбачена виплата компенсації за самостійно придбані батьками для дитини з інвалідністю по зору або по слуху спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією (мобільні телефони, планшети, аудіоплеєри, годинники).

Підставою для виплати компенсації законним представникам дітей з інвалідністю по зору або по слуху, є висновок ЛКК, що підтверджує інвалідність по зору або по слуху, та розрахунковий документ, що підтверджує придбання спеціального засобу для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

З питання забезпечення допоміжними засобами реабілітації законним представникам дітей з інвалідністю та дітей необхідно звернутися до департаменту із заявою та документами:

  • паспортом громадянина України;
  • довідкою про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім осіб, які мають відмітку в паспорті про відмову від прийняття такого номера) за умови відсутності інформації про такий номер у паспорті в формі ID-картки;
  • висновком лікарсько-консультативної комісії (ЛКК);
  • свідоцтвом про народження дитини;
  • індивідуальною програмою реабілітації (для дітей з інвалідністю).

Діти віком до 18 років з порушеннями опорно-рухового апарату, яким інвалідність не встановлена, але відповідно до медичних показань які потребують забезпечення протезно-ортопедичними виробами (ортезами верхніх та нижніх кінцівок, ортезами на хребет та інш.), безоплатно забезпечуються зазначеними виробами, за винятком ортопедичного взуття.

Детальну інформацію можна отримати, звернувшись до департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради (вул. Харківська, буд. 35, каб. 126) або за телефоном: 787-142, (050)4078384.