006.jpg

Департамент соціального захисту населення здійснює оформлення та виплату допомоги на поховання незастрахованих у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування категорій осіб.

До таких категорій відносяться:

  • аспіранти, докторанти, клінічні ординатори, студенти денної форми навчання закладів вищої освіти, учні професійно-технічних закладів освіти, якщо такі померлі не були на утриманні застрахованих осіб;
  • діти, на яких хтось із незастрахованих батьків (опікунів, піклувальників, усиновителів);
  • незастраховані особи, які отримували на дитину допомогу відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» або Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю»;
  • особи, які не досягли пенсійного віку та на момент смерті не працювали, не перебували на службі, не були зареєстровані безробітними;
  • особи, які не мають права на отримання пенсії або державної допомоги або ж ті, що мали право на їх призначення, але за життя таким правом не скористалися.

Виплачується допомога на поховання осіб, останнє місце проживання яких зареєстроване в межах Сумської міської територіальної громади.

Розмір допомоги визначається на день смерті: в зимовий період (з 15 листопада по 15 березня) – 4 000 гривень, у літній період (з 15 березня по 15 листопада) – 3 500 гривень.

Право на отримання допомоги мають громадяни, які здійснили поховання, на підставі таких документів:

  • витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або довідка для отримання допомоги на поховання
  • копія свідоцтва про смерть
  • довідка з зазначенням реєстрації останнього місця проживання померлого, копія довідки про взяття на облік ВПО (для переселенців), довідка про реєстрацію місця проживання одного з батьків чи особи, що їх замінює (у разі отримання допомоги на поховання неповнолітньої дитини, місце проживання якої на момент смерті не було зареєстровано).

Також разом із заявою подається копія документа, що посвідчує особу, копія коду та відомості про банківський рахунок для зарахування коштів.

Документи приймаються не пізніше, ніж через шість місяців із дня смерті.