0010.jpg

Послуга з догляду за дитиною «муніципальна няня» стала доступнішою для більшої кількості українських родин. 7 червня 2024 року Урядом було внесено зміни до порядку призначення компенсації.
Розширено на період воєнного стану та протягом 3 місяців після його припинення або скасування перелік категорій дітей, на яких поширюватиметься послуга, а саме:

  • діти з інвалідністю до 6 років
  • діти до 6 років, які потребують паліативної допомоги і яким не встановлено інвалідність (раніше входила категорія дітей з тяжкими хворобами лише віком до 3 років)
  • діти до 3 років внутрішньо переміщених осіб (не залежно від наявності тяжких хвороб)
  • діти до 6 років, у кого один з батьків (опікунів) є особою з інвалідністю I чи II групи (раніше - це діти віком до 3 років)
  • діти до 6 років, які проживають на територіях адміністративно-територіальних одиниць, де неможливо забезпечити функціонування закладів дошкільної освіти.

Для заявників, що є внутрішньо переміщеними особами або які проживають на територіях адміністративно-територіальних одиниць, де неможливо забезпечити функціонування закладів дошкільної освіти визначені особливі критерії для призначення компенсації. Вони повинні або працювати, або бути фізичними особами – підприємцями, або здійснювати перепідготовку чи підвищення кваліфікації, або перебувати на обліку в центрі зайнятості не більше як 6 місяців, або брати участь в громадських роботах, або брати участь у заходах для забезпечення оборони України.

Відшкодування вартості послуги з догляду не призначається батькам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку або є батьками-вихователями чи прийомними батьками.
Визначено додатковий перелік документів, який подається заявником, що має статус внутрішньо переміщеної особи або проживає на територіях адміністративно-територіальних одиниць, де неможливо забезпечити функціонування закладів дошкільної освіти:

  • документ з основного місця роботи на кожного з батьків, що підтверджує зайнятість
  • довідки про сплату єдиного внеску (довідка за формою ОК-7) (для фізичних-осіб підприємців)
  • довідки про перебування на обліку в статусі безробітних в центрі зайнятості
  • рішення виконавчого органу міської ради про припинення діяльності закладів дошкільної освіти.