0012.jpg

У середу, 22 серпня 2018 року під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ відбулося планове засідання міської комісії з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

У ході засідання комісією розглянули питання щодо погашення суб’єктами господарювання міста заборгованості із виплати заробітної плати та зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, дотримання роботодавцями міста мінімальних гарантій в оплаті праці, встановлених державою, оформлення трудових відносин тощо.

Як повідомив під час засідання начальник управління з питань праці Сумської міської ради Анатолій ЗАНЧЕНКО, станом на 1 серпня прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 193,6 млн. грн. мали 19 підприємств міста. При цьому було відмічено, що 164,3 млн. грн. або 84,9% заборгованості належало семи економічно активним підприємствам (з них 161,0 млн. грн. або 97,9% загальної суми по місту завинило своїм працівникам ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання»); 29,1 млн. грн. або 15,0% - восьми підприємствам – банкрутам, найбільшу питому вагу серед яких (25,5 млн. грн. або 13,2%) мало ВАТ «Selmi»; 110,5 тис. грн. або 0,1% - чотирьом підприємствам, які фактично не ведуть діяльність і є економічно неактивними. Одночасно Анатолій Занченко наголосив, що у порівнянні з 1 липня цього року сума заборгованості із заробітної плати по місту збільшилася на 8,5 млн. грн. або на 4,6%, а кількість підприємств-боржників не змінилася.

Також він поінформував, що протягом липня 2018 року повністю виплатили заборговану заробітну плату на загальну суму 387,5 тис. грн. ТОВ «А-Муссон» та Сумська обласна організація Українського товариства мисливців і рибалок, три підприємства частково зменшили заборгованість із заробітної плати на суму 402,7 тис. грн. На одинадцяти підприємствах міста сума заборгованості із заробітної плати з початку року залишається незмінною і становить 29,1 млн. грн. або 15,0% загальної суми заборгованості, яка склалася на 1 серпня. При цьому Анатолій Занченко поінформував, що протягом січня-липня цього року підприємствами-боржниками усього було виплачено 94,5 млн. грн. заборгованої заробітної плати. Також він повідомив, що протягом серпня 2018 року повністю погасило заборгованість із заробітної плати, яка склалася станом на 01.08.2018 у сумі 197,3 тис. грн., ТОВ «Професійний футбольний клуб «Суми».

Одночасно комісією заслухали звіти керівників окремих підприємств-боржників про стан і перспективи погашення заборгованості із заробітної плати та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Крім того, з метою забезпечення контролю за дотриманням суб’єктами господарювання міста вимог законодавства про працю, зокрема в частині додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин для участі у засіданні комісії було запрошено 34 роботодавців міста, звітні дані яких, згідно з інформацією, наданою Сумським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Сумської області та головним управлінням ДФС у Сумській області, свідчать про можливі порушення законодавства про працю, з них: 6 – про нарахування заробітної плати найманим працівникам у розмірі, меншому мінімального, гарантованого державою, 16 – про виконання робіт (надання послуг) за договорами цивільно-правового характеру одними і тими ж особами більше року, 6 – про використання 30 і більше відсотків найманої праці на умовах цивільно-правових договорів, 3 – про відсутність нарахувань заробітної плати у звітному періоді (відпустка без збереження заробітної плати без дотримання вимог Кодексу законів про працю України та Закону України «Про відпустки»). На засіданні комісією заслухали і проаналізували пояснення посадових осіб 16 підприємств, установ та організацій міста, а також фізичних осіб – підприємців. За результатами заслуховувань заступник міського голови Альона Дмітрєвская звертала увагу кожного роботодавця на неприпустимість підміни трудових відносин цивільно-правовими, а також на необхідність забезпечення законності і обґрунтованості підстав для укладання з працівниками договорів цивільно-правового характеру.

Під час заслуховування комісією акцентувалася увага роботодавців на критеріях, згідно з якими визначаються трудові відносини, зокрема: виконання функціональних обов’язків на робочих місцях; робота за графіками змінності, затвердженими керівником; дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, встановлених роботодавцем; відсутність у працівника можливості самостійно визначати режим роботи і відпочинку; відсутність права самовільно покидати робоче місце; проведення виплати заробітної плати у строки, передбачені трудовим законодавством, а не за фактично виконаний обсяг робіт чи надання послуг; виконання вказівок керівництва щодо послідовності виконання робіт тощо. При цьому усім присутнім на засіданні комісії було роз’яснено, що статтею 265 Кодексу законів про працю України передбачено відповідальність роботодавця за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) у вигляді штрафу у сумі 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, що у 2018 році складає 111690 гривень.

З метою підвищення рівня поінформованості кожен роботодавець, який брав участь у засіданні міської комісії, отримав пам'ятку про відповідальність, встановлену за порушення законодавства про працю.

Звертаємо увагу: про наявні факти порушення законодавства про працю, зокрема в частині оформлення трудових відносин, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, своєчасної і у повному обсязі виплати заробітної плати можна інформувати як міську комісію з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, так і управління з питань праці Сумської міської ради (площа Покровська, 2 (вхід зі двору), 5 поверх, каб. 502, 504, телефони: 701-577, 701-579).