004.jpg

Останнім часом виникають численні запитання щодо правильності заповнення листка непрацездатності у частині внесення в бланк назви закладу охорони здоров'я та адреси місця його розташування в разі, якщо листок непрацездатності видається в амбулаторіях чи жіночих консультаціях, які є відокремленими підрозділами (філіями) закладу охорони здоров'я та адреса місць їх розташування не співпадає з юридичною адресою закладу.

Відповідно до п. 3.1. Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства праці та соціального захисту України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 № 532, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2004 р. за № 1456/10055 (далі - наказ № 532), при оформленні листка непрацездатності чітко вказуються назва і місцезнаходження закладу охорони здоров'я (повністю), що підтверджуються штампом та печаткою закладу охорони здоров'я «Для листків непрацездатності), назва і місцезнаходження підприємства, установи, організації (повністю), де працює пацієнт.

1. Щодо назви відокремленого підрозділу.

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських організацій»: «Найменування відокремленого підрозділу має містити слова «відокремлений підрозділ» («філія», «представництво») та вказувати на належність до юридичної особи, яка створила зазначений відокремлений підрозділ».
Отже, в разі якщо в ліцензії на медичну практику закладу охорони здоров'я внесено відокремлені підрозділи або філії, то в його назві закладу охорони здоров'я та в штампі міститься назва самого підрозділу з вказанням на належність до юридичної особи, яка створила зазначений відокремлений підрозділ (ЦПМСД, ЦРЛ, інші).

Наприклад:
Жіноча консультація № 2 Комунальної установи «Сумський міський клінічний пологовий будинок Пресвятої Діви Марії»;
Сімейна амбулаторія № 8 Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» Сумської міської ради.

2. Щодо вказання місцезнаходження закладу.

Відповідно до ст. 93 Цивільного кодексу України (в редакції Закону № 2756-VІ від 02.12. 2010) місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності або розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління й обліку.

Отже, в разі, якщо в ліцензії на медичну практику закладу охорони здоров'я вказані адреси відокремлених підрозділів або філій (амбулаторій), то при вказанні місцезнаходження закладу охорони здоров'я на штампі цих підрозділів вказується адреса місця проведення медичної практики (фактична адреса, де розташований підрозділ).

Вимога наказу № 532 ЧІТКО вказувати назву та місцезнаходження закладу охорони здоров'я повністю виключає можливість скорочувати найменування закладу охорони здоров'я при заповненні листка непрацездатності, навіть якщо скорочена назва затверджена установчими документами.

Порушення при заповненні листків непрацездатності призводить до відмови у призначенні матеріального забезпечення або припинення виплати матеріального забезпечення повністю або частково та стає причиною порушення права громадянина на матеріальну допомогу відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-ХІV у випадку захворювання чи травми.

Сумське міське відділення управління
виконавчої дирекції Фонду соціального
страхування України у Сумській області