Надрукувати
Перегляди: 2384

Для регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин, узгодження інтересів працюючих, власників та уповноважених ними органів ст. 11 КЗпП України передбачено на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності і господарювання, які використовують найману працю і мають право юридичної особи, в обов’язковому порядку укладання локальної угоди - колективного договору, де встановлюються взаємні зобов’язання сторін щодо організації виробництва, праці, відпочинку, оплати, умов та охорони праці, продуктивної зайнятості, нормування та інші. В ст. 15 КЗпП України визначено, що всі колективні договори підлягають повідомній реєстрації місцевими органами державної виконавчої влади.

Працівники підприємств, де колективні договори неукладені, не лише не мають змоги отримати додаткові порівняно з законодавством гарантії, пільги та компенсації, а і наражають себе на свавілля з боку роботодавців та відсутність соціальної захищеності, гарантованих державою умов та оплати праці.

Методичну допомогу щодо порядку укладання та реєстрації колективного договору можна отримати за адресою: вул. Харківська, 35,

каб. 209, тел. 60-45-02.