001.jpg

Управління з питань праці надає консультації роботодавцям та працівникам щодо новацій у законодавстві на час воєнного стану.

Питання: «Чи виплачується компенсації за роботу у вихідний день під час дії воєнного стану?»

Відповідь: Згідно зі ст. 72 Кодексу законів про працю України (КЗпП України), робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі.

В умовах дії воєнного стану виникла необхідність у встановлені нових правил організації трудових відносин. З 24 березня набрав чинності Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15 березня 2022 року № 2136-IX.

Відповідно до частини шостої статті 6 цього Закону у період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої статті 65, частин третьої-п’ятої статті 67 та статей 71-73 (святкові та неробочі дні) КЗпП України.

Таким чином, не застосовуються способи компенсації за роботу у вихідний день, передбачені статтею 72 КЗпП України.

У випадку роботи працівника у вихідний день оплата здійснюється за фактично виконану роботу як у робочий день.

Разом з цим, 12 травня Верховна Рада України у першому читанні прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» за № 7251, яким, попри іншого, передбачено поновлення механізму компенсації за роботу у вихідний день. Після прийняття у цілому та набранням чинності цим Законом робота у вихідний день буде компенсуватися працівнику у довоєнному порядку, тобто за правилами статті 72 КЗпП України.

У разі виникнення проблемних питань роботодавці та мешканці Сумської міської територіальної громади можуть звернутися за роз’ясненнями з питань трудових відносин до управління з питань праці за адресою: Покровська площа, 2, 5-й поверх (вхід зі двору), каб. 502, 504 або за телефонами 701-577, 701-579.