Надрукувати
Перегляди: 2604

Управління з питань праці надає консультації роботодавцям та працівникам щодо новацій у законодавстві на час воєнного стану.

До управління за відповідними роз’ясненнями звернувся доброволець територіальної оборони.

Питання. Чи поширюється на члена добровольчого формування територіальної громади гарантії статті 119 Кодексу законів про працю України (КЗпП України) в частині збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку?

Відповідь. Так, поширюються.

Згідно зі статтею 4 Закону України «Про основи національного спротиву» від 16.07.2021 № 1702-ІХ з подальшими змінами (Закон № 1702) територіальна оборона складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових.

Добровольчі формування територіальних громад, які залучаються до територіальної оборони, входять до військово-цивільної складової територіальної оборони.

Відповідно до частини другої статті 8 Закону № 1702 порядок утворення, комплектування, функціонування, підстави та порядок розформування добровольчих формувань територіальних громад визначаються Положенням про добровольчі формування територіальних громад, яке затверджується Кабінетом Міністрів України.

У відповідності до пункту 16 Положення про добровольчі формування територіальних громад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 № 1449 (Положення № 1449), членом добровольчого формування може бути громадянин України віком від 18 років, який проживає на території громади, де діє добровольче формування, пройшов медичний, професійний та психологічний відбір (перевірку) і уклав контракт добровольця територіальної оборони.

Пунктом 21 Положення № 1449 встановлено, що контракт добровольця територіальної оборони укладається між командиром добровольчого формування та особою, яка подала заяву щодо членства в добровольчому формуванні. Такі особи укладають контракт добровольця територіальної оборони строком на три роки. Форма контракту добровольця територіальної оборони затверджується Міноборони.

Форму контракту добровольця територіальної оборони та посвідчення добровольця територіальної оборони затверджено наказом Міністерства оборони України від 07.03.2022 № 84 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 07.03.2022 за № 307/37643).

Згідно з частиною другою статті 24 Закону № 1702 на членів добровольчих формувань територіальних громад під час їх участі у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Пунктом 3 форми контракту встановлено, що на добровольця, який уклав цей контракт, поширюються гарантії статті 119 КЗпП України.

Отже, за працівником, який є членом добровольчого формування територіальної оборони, зберігається середній заробіток та посада за місцем роботи. Документом, який підтверджує участь в теробороні є контракт добровольця територіальної оборони.

У разі виникнення проблемних питань роботодавці та мешканці Сумської міської територіальної громади можуть звернутися за роз’ясненнями з питань трудових відносин до управління з питань праці за адресою: Покровська площа, 2, 5-й поверх (вхід зі двору), каб. 502, 504 або за телефонами 701-577, 701-579.