Надрукувати
Перегляди: 967

Управління з питань праці надає консультації роботодавцям та працівникам щодо новацій у законодавстві на час воєнного стану.

До управління за відповідними роз’ясненнями звернулася мешканка міста, яка в березні 2022 року виїхала до однієї з країн ЄС та отримала статус тимчасового захисту.

Питання. Працівник отримав тимчасовий захист в ЄС через війну: чи зберігається за ним робоче місце?

Відповідь. Так, зберігається. Тимчасовий захист – це спеціальний механізм прихистку в країнах Європейського Союзу (ЄС), який було застосовано щодо українців у зв’язку з російською військовою агресією.

Тимчасовий захист стосовно українців запроваджено відповідно до Імплементаційного Рішення Ради (ЄС) 2022/382 від 04.03.2022, що встановлює наявність масового напливу переміщених осіб з України у розумінні статті 5 Директиви від 20.07.2001 № 2001/55/ЄС.

Тимчасовий захист передбачає більш спрощену і швидку процедуру отримання дозволу на перебування в ЄС і моментальний доступ одразу після отримання статусу до основних прав на: житло, освіту, працю, соціальне забезпечення, медичне обслуговування тощо. Статус встановлюється на рік і може бути продовжений ще на два роки, а у разі зміни ситуації в Україні може бути призупинений.

Збереження життя, а відповідно й отримання статусу тимчасового захисту в країні ЄС у зв’язку з війною в Україні є поважною причиною відсутності на робочому місці, яка унеможливлює звільнення працівника за пунктом 4 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України за прогул без поважної причини.

Якщо з працівником відсутній зв’язок, за ним зберігається робоче місце та посада до з’ясування причин і обставин його відсутності, трудові відносини не припиняються. Однак час таких неявок не підлягає оплаті та не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку.

Працівник може продовжувати виконувати свої трудові обов’язки з відповідною оплатою, якщо є змога виконувати роботу дистанційно.

За умови відсутності у працівника можливості працювати дистанційно, для збереження робочого місця він може взяти відпустку без збереження заробітної плати, щорічну відпустку та інші види відпусток, передбачених Законом України «Про відпустки», а також ініціювати призупинення дії трудового договору.

У разі виникнення проблемних питань роботодавці та мешканці Сумської міської територіальної громади можуть звернутися за роз’ясненнями з питань трудових відносин до управління з питань праці за адресою: Покровська площа, 2, 5-й поверх (вхід зі двору), каб. 502, 504 або за телефонами 701-577, 701-579.