Надрукувати
Перегляди: 766

Управління з питань праці надає консультації роботодавцям та працівникам щодо новацій у законодавстві на час воєнного стану.

Питання. Верховна Рада ухвалила ще один закон про трудові відносини. Що в ньому нового і як вплине на трудові відносини між роботодавцями та працівниками?

Відповідь. 19 липня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ (далі – Закон № 2352). Цим Законом запроваджені нові підходи в організації трудових відносин, а також усунуті законодавчі невизначеності Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136 (далі – Закон № 2136).

Найбільш актуальна і резонансна зміна, передбачена Законом № 2352, стосується статті 119 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України). А саме, замість до сьогодні існуючої гарантії щодо збереження місця роботи, посади і середнього заробітку за працівниками, призваними на військову службу, запроваджено збереження лише місця роботи та посади. Тобто, звільняти мобілізованих працівників як і раніше буде заборонено, проте роботодавці вправі не виплачувати таким працівникам заробітну плату за час несення військової служби.

Однією із новацій Закону № 2352-ІХ є запровадження додаткових підстав для звільнення, розірвання трудового договору (припинення трудових відносин) з працівником, а саме:

 У сфері трудового законодавства, що регулює порядок надання відпусток, Законом № 2352 запроваджено:

З метою усунення законодавчої невизначеності окремих норм, відновлення, уточнення та конкретизації окремих механізмів, Законом № 7251:

  1. передумовою призупинення є неможливість для обох сторін виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором, у зв’язку з військовою агресією;
  2. призупинення оформлюється наказом (розпорядженням) роботодавця, в якому, зокрема, зазначається інформація про причини призупинення, у тому числі про неможливість обох сторін виконувати свої обов’язки та спосіб обміну інформацією, строк призупинення дії трудового договору, кількість, категорії і прізвища, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків відповідних працівників, умови відновлення дії трудового договору;
  3. роботодавець надсилає на погодження військово-цивільній адміністрації наказ (розпорядження) про призупинення дії трудового договору, укладеному лише з посадовими особами державних органів та органів місцевого самоврядування;
  4. працівнику надано право оскаржувати подібні накази у спрощеному порядку до органів Держпраці. Органи Держпраці за погодженням з військовою адміністрацією можуть внести роботодавцеві припис про скасування відповідного наказу, що є обов’язковим до виконання роботодавцем протягом 14 календарних днів з дня отримання такого припису. Припис може бути оскаржений роботодавцем протягом 10 календарних днів у судовому порядку;

Також, внесені зміни до інших сфер регулювання трудових відносин:

У разі виникнення проблемних питань роботодавці та мешканці Сумської міської територіальної громади можуть звернутися за роз’ясненнями з питань трудових відносин до управління з питань праці за адресою: Покровська площа, 2, 5-й поверх (вхід зі двору), каб. 502, 504 або за телефонами 701-577, 701-579.