Надрукувати
Перегляди: 672

Управління з питань праці надає консультації роботодавцям та працівникам щодо новацій у законодавстві на час воєнного стану.

До управління звернувся керівник комунального підприємства щодо роз’яснень з практичного застосування в умовах воєнного стану трудового законодавства в частині виплати середнього заробітку працівнику – члену добровольчого формування територіальної громади.

Питання. Чи зберігається після 19.07.2022 виплата середнього заробітку працівнику, який підписав контракт з добровольчим формуванням Сумської міської територіальної громади?

Відповідь. Так, зберігається.

Згідно зі статтею 4 Закону України «Про основи національного спротиву» від 16.07.2021 № 1702-ІХ зі змінами (далі – Закон № 1702) територіальна оборона складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових.

Добровольчі формування територіальних громад, які залучаються до територіальної оборони, входять до військово-цивільної складової територіальної оборони.

Відповідно до частини другої статті 8 Закону № 1702 порядок утворення, комплектування, функціонування, підстави та порядок розформування добровольчих формувань територіальних громад (ДФТГ) визначаються Положенням про ДФТГ, яке затверджується Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 21 Положення про ДФТГ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 № 1449, встановлено, що контракт добровольця тероборони укладається між особою, яка подала заяву щодо членства в добровольчому формуванні та її командиром. Такі особи укладають контракт добровольця територіальної оборони строком на три роки. Форма такого контракту затверджується Міністерством оборони України.

Форму контракту добровольця територіальної оборони та посвідчення добровольця територіальної оборони затверджено наказом Міністерства оборони України від 07.03.2022 № 84 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 07.03.2022 за № 307/37643).

Пунктом 3 Форми контракту добровольця територіальної оборони передбачено, що на добровольця територіальної оборони, який уклав цей контракт, поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та статті 119 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України).

Стаття 119 КЗпП України регламентує гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов’язків.

З 19.07.2022 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ (далі – Закон № 2352). Зокрема, були внесенні зміни до частини 3 статті 119 КЗпП України, згідно з якими скасовано гарантію щодо збереження середнього заробітку за місцем роботи працівникам, призваних на військову службу.

Одночасно, залишилася без змін частина 1 статті 119 КЗпП України, відповідно до якої на час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватися у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

У зв’язку з цим та враховуючи, що норми Закону № 2352 та Форми контракту не містять змін у правовому регулюванні соціального і правового становища членів ДФТГ, зокрема і в частині збереження за ними середнього заробітку на час виконання державних або громадських обов’язків у робочий час відповідно до частини 1 статті 119 КЗпП України, законодавчі підстави для припинення виплати збереженого середнього заробітку зазначеним категоріям працівників відсутні.

Додатково керівнику комунального підприємства повідомлено, що Мінекономіки у коментарі до Закону № 2352, розміщеного на офіційному сайті міністерства, вважає, що роботодавець вправі вимагати від добровольця – члена ДФТГ підтвердження того, що виконання поставлених командиром завдань здійснюється у робочий час.

Нагадуємо, роботодавці та мешканці Сумської міської територіальної громади можуть звернутися за роз’ясненнями з проблемних питань трудових відносин до управління з питань праці за адресою: Покровська площа, 2, 5-й поверх (вхід зі двору), каб. 502, 504 або за телефонами 701-577, 701-579.