Надрукувати
Перегляди: 651

Управління з питань праці надає консультації роботодавцям та працівникам щодо новацій у законодавстві на час воєнного стану.

У зв'язку з цим вважаємо за необхідне роз'яснити наступне. За порушення норм трудового законодавства для роботодавців та їх посадових осіб встановлена адміністративна, фінансова та кримінальна відповідальність, яку в умовах воєнного стану ніхто не відміняв.

Згідно зі статтею 10 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» заробітна плата виплачується працівнику на умовах, визначених трудовим договором. При цьому зазначено, що роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати.

За порушення встановлених термінів виплати заробітної плати, виплату її не в повному обсязі частинами 1, 2 статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу на посадових осіб роботодавця у розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 510 грн. до 1700 грн.), а у разі повторного вчинення правопорушення протягом року — штрафу у розмірі від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 грн. до 5100 грн.).

Крім того, згідно зі статтею 265 Кодексу Законів про працю України за порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі передбачена фінансова відповідальність роботодавця у вигляді штрафу, що становить 3 розміри мінімальної заробітної плати, установленої законом на момент виявлення порушення (на сьогодні це 19500 грн.).

Згідно зі статтею 175 Кримінального Кодексу України безпідставна невиплата заробітної плати чи іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один місяць, вчинена умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності чи громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності, карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Те саме діяння, якщо воно було вчинене внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати заробітної плат та інших встановлених законом виплат, карається штрафом від тисячі до півтори тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Згідно з частиною 3 статті 10 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили. При цьому звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати заробітної плати. Відповідно до частини 4 статті 10 вищезазначеного Закону у разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати внаслідок ведення бойові дії, строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.

У зв'язку з вищевикладеним, наполегливо рекомендуємо роботодавцям, які допускають необґрунтоване порушення строків виплати заробітної плати, зважити на відповідальність, яка передбачена чинним законодавством.