Надрукувати
Перегляди: 331

Управління з питань праці надає консультації роботодавцям та працівникам щодо новацій у законодавстві на час воєнного стану.

Питання. Працівник через війну виїхав за кордон, але не звільнився: чи можливо прийняти на його робоче місце нового працівника?

Відповідь. Так, можливо.

Особливості трудових відносин у період дії воєнного стану визначаються Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ (далі – Закон № 2136).

Частиною другою статті 2 Закону №2136 передбачено, що з метою оперативного залучення до виконання роботи нових працівників, а також усунення кадрового дефіциту та браку робочої сили, у тому числі внаслідок фактичної відсутності працівників, які евакуювалися в іншу місцевість, перебувають у відпустці, простої, тимчасово втратили працездатність або місцезнаходження яких тимчасово невідоме, роботодавець може укладати з новими працівниками строкові трудові договори у період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.

За нормами статті 23 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами. Строковий трудовий договір може бути укладений на визначений строк, встановлений за погодженням сторін, або укладений на час виконання певної роботи.

За строковим трудовим договором працівник може бути прийнятий як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Поняття сумісництва закріплено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352, яким у новій редакції викладена стаття 1021 КЗпП України та стаття 19 Закону України «Про оплату праці». Так, сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у фізичній особі, яка використовує працю найманих працівників. Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Нагадуємо, що роботодавці та мешканці Сумської міської територіальної громади можуть звернутися за роз'ясненнями з питань застосування трудового законодавства до управління з питань праці за адресою: Покровська площа, 2 (вхід зі двору), 5 поверх, каб. 502, 504 або за телефонами: 70-15-77, 70-15-79.