006.jpg

Гостре професійне захворювання медичних і інших працівників на COVID-19, яке настало внаслідок інфікування під час виконання посадових обов’язків, вважається нещасним випадком на виробництві та передбачає страхові виплати та послуги від Фонду соціального страхування України.

Зокрема, за час лікування гострого профзахворювання ФССУ компенсує застрахованим особам втрачений заробіток у розмірі 100% середнього доходу незалежно від тривалості стажу. З початку пандемії Фонд прийняв на оплату 500 таких листків непрацездатності на суму понад 1,79 млн грн.

Загалом працівники провели на оплачуваному за кошти Фонду лікарняному через профзахворювання на коронавірусну хворобу 6 141 день.

Виплати здійснюються Фондом, починаючи з шостого дня непрацездатності і до повного одужання, перші п’ять днів фінансує роботодавець. Підставою для надання зазначеної допомоги є виданий в установленому порядку листок непрацездатності та наявність акту розслідування нещасного випадку, пов’язаного з виробництвом.

Станом на 10.09.2020 року по місту Суми в розслідуванні за участю страхових експертів знаходиться 59 випадків інфікування медичних працівників на COVID-19, розслідувано-8, про що складені відповідні акти за формою Н-1/НП. Випадків інфікування внаслідок виконання професійних обов’язків медичних і інших працівників на COVID-19 не встановлено.