003.jpg

Щороку Сумське міське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області виплачує декретні допомоги для майже однієї тисячі застрахованих осіб. Загалом в Україні цей вид соціального захисту Фонд надає для близько 100 тисяч застрахованих осіб.

Деякі з них стали батьками для малюків, які, на жаль, залишились без рідних через війну або інші причини.

Як отримати допомогу від ФССУ в разі всиновлення дитини?

● Стати батьками – відповідальний та важливий крок. Фонд соціального страхування України фінансує допомогу по вагітності та пологах незалежно від того, народився малюк у сім’ї, чи дитину прийняли до родини.

● Фонд виплатить допомогу для застрахованої особи, яка усиновила дитину протягом двох місяців з дня її народження, зазначеного у свідоцтві про народження.

● Період, за який нараховується виплата, складає 56 календарних днів з дня усиновлення, або 70 календарних днів у разі одночасного усиновлення двох і більше дітей. А якщо дитину всиновила особа, віднесена до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виплата буде нарахована за 90 календарних днів.

● Розмір допомоги обчислюється за загальними правилами – він становить 100% середнього доходу за кожен день перебування у відпустці по вагітності та пологах.

● Для фінансування виплати роботодавець працівника, який усиновив дитину, має опрацювати лікарняний і подати за ним заяву-розрахунок до Фонду, як і зазвичай.

● Слідкувати за станом оплати лікарняного, виданого в разі всиновлення, можна онлайн у телеграм-каналі https://t.me/SocialFund за тегом #фінансування_декретні.